Älä usko kaikkia laihdutusmyyttejä – vältä 3 suurinta mokaa

23.11.2014 14:15 - Eeva Rajala

Maailman on pullollaan jos jonkinlaisia neuvoja painonpudotukseen.

Women's Health -lehti listasi kolme myyttiä, joita ei painonpudotuksesta haaveilevan kannattaisi uskoa.

Myytti 1: Mitä pienempi annoslautanen sen parempi

Jotkut terveysekspertit neuvovat syömään pienempiä annoksia, jonka myötä ihminen saisi vähemmän kaloreita. Tuoreen tutkimuksen valossa tämä ajattelutapa tekee kuitenkin hallaa terveydelle. Tutkimuksessa 85 koehenkilöä söivät buffetissa. Ne, jotka annostelivat ruokansa isommalle lautaselle, eivät syöneet yhtään sen enempää kaloreita kuin ne, joille annettiin pienemmät lautaset. Sen sijaan isompien lautasten kanssa liikkuneet täydensivät lautasen tyhjät kohdat terveillä vihanneksilla ja hedelmillä.

On kuitenkin huono idea painonpudotuksen kannalta, jos syöt suuren laatikollisen jäätelöä löhöten television ääressä. Tutkimuksessa tarkkailtiin päivälliskäyttäytymistä.

Myytti 2: Vaa'alla pitäisi käydä joka päivä

Monia painonpudotuksesta haaveilevia neuvotaan käymään vaa'alla päivittäin, jotta oman paino-ongelman huomaa kirjaimellisesti. Tuoreet tutkimustulokset kehottavat kuitenkin toisenlaiseen lähestymistapaan. Ne, jotka punnitsivat itsensä päivittäin, eivät laihtuneet yhtään sen nopeampaa kuin ne, jotka eivät käyneet säännöllisesti puntarilla. Tutkimustulosten myötä kannattaakin keskittyä enemmän terveellisiin ruokailutottumuksiin ja fyysiseen aktiivisuuteen kuin vaa'an numeroihin.

Myytti 3: Hiilihydraattien saantia pitää vähentää

Kaikki hiilihydraatit eivät ole pahasta. Eivät myöskään kaikki leivät. Espanjalaistutkimuksessa selvitettiin yli 9 000 ihmisen hiilihydraattisaantia ja sen vaikutuksia. Viiden tutkimusvuoden jälkeen tutkijat eivät nähneet minkäänlaista yhteyttä moniviljaleivän syönnin ja painonnousun tai ylipainon välillä. Sen sijaan ihmiset, jotka söivät täysjyväleipää useimpana päivänä viikossa, lihoivat pienemmällä todennäköisyydellä kuin ne, jotka söivät sitä harvemmin. Valkoisen leivän syönti päivittäin kuitenkin yhdistettiin suurempaan ylipainoriskiin ja painonnousuun.

Lähde: Women's Health

Kilpailut

Uusimmat