Laulaja Iisa oivalsi rakkauden kipeän puolen: "Se on myös luopumista"

28.08.2015 14:45 - Rea Tallgren

Laulaja ja lauluntekijä Iisa Pykäri on vaikuttanut aiemmin miehensä kanssa perustamassaan Regina-yhtyeessä. Nykyään kahden lapsen äiti luo soolouraa. Hänen tuorein sinkkunsa kantaa nimeä Kukaan ei oo kenenkään. 

Kun Iisa oli pieni, hän halusi olla balettitanssija tai kokki. Iisa kokkasi hiekkalaatikolla tarjoamisia muille, mutta kohtalolla oli hänen varalleen muita suunnitelmia.

Vahinko - mutta ihana sellainen

26-vuotiaana Iisan työhakemusta ei olisi koristanut kokin titteli, eikä prima ballerinan arvo. Sen sijaan naisesta oli tullut yksi Suomen ajankohtaisimmista artisteista, Regina-yhtyeen laulaja. 

- Regina alkoi minun ja mieheni Mikon olohuoneprojektina, "aivan takavasemmalta". Saimme todella lentävän lähdön, ja teimmekin Reginaa muiden töiden ohessa, hän muistelee.

Reginan suosio yllätti pariskunnan. Yhtye viihtyi soittolistoilla ja pariskunta kiersi keikoilla. Elämä oli työntäyteistä mutta ihanaa.

Sitten perheen kasvaminen tuli ajankohtaiseksi. 

- Minulla oli siviilityö viestinnän parissa ja sitten toisaalta todella paljon sitä muuta, rakasta ja sydäntä lähellä olevaa musiikkihommaa. Olin karujen valintojen ääressä, sillä ymmärsin, että kaikki kolme eivät lasten tullessa yhtälöön mahdu.

Iisa päätti jättää muut työt ja alkaa tekemään musiikkia täysipäiväisesti. 

Tuntosarvet herkkinä 

Kymmenen vuotta myöhemmin haastattelussa istuu nauravainen ja valoisa nainen. Tummat hiukset ovat lyhentyneet rutkasti ja vasenta nimetöntä koristaa, kultainen vihkisormus, kolmella mustalla kivellä koristeltu. Enää Iisa ei ole Reginan keulakuva, vaan sooloartisti, joka julkaisi esikoisalbuminsa Iisan vuonna 2014. Poikaystävä-Mikosta on tullut aviomies-Mikko. Lapsia on siunaantunut kaksi.

Uusi albumi, Kukaan ei oo kenenkään, ilmestyy näinä päivinä.

- Nyt olen tullut niin lähelle kuuntelijoitani kuin pystyn.

Iisa on tehnyt musiikkia Kaija Koolle, jolle hän on sanoittanut muun muassa Supernaiset-hitin. Lisäksi lahjakas artisti on ollut mukana tekemässä kappaleita esimerkiksi Paula Koivuniemelle ja Mitralle

- Musiikin tekeminen muille on eräänlainen palveluammatti. En mene oma ego edellä, vaan mietin tosissani, miten tästä kappaleesta saataisiin esittäjänsä näköinen. Tällä alalla täytyy olla tuntosarvet herkkinä, hän selittää. 

Iisa tekee musiikkia kurinalaisesti. 

- Levyni kappaleet demotin lasteni ollessa päiväkodissa. Siinä ei kauheasti inspiraatiota odoteltu, vaan töitä oli tehtävä silloin, kun siihen oli aikaa ja rauhaa. 

Pako luontoon

Tavallisena päivänä Iisa vie lapsensa päiväkotiin ja palaa sitten takaisin kotiin. Hän keittää itselleen kahvia ja avaa tietokoneensa. Kotiasun virkaa toimittavat t-paita ja farkut. Hiljainen talo täyttyy pian tietokoneen näppäinten näpytyksestä.

- Alan käymään läpi sähköposteja, vastamaan keikka-aikataulukysymyksiin ja kaikkea muuta mahdollista. Äitinä olen oppinut tehokkaan ajankäytön, Iisa hymyilee.

Kaiken kiireen ja stressin keskellä Iisaa rauhoittaa luonto ja hiljaisuus. 

- Minulle on tärkeää saada joskus hiljennettyä kaikki häly ympäriltäni. Olen altis kovalle kiireelle, mikä saa aikaan esimerkiksi sen, että jos minulla on stressiä, menen ylikierroksille, enkä saa nukuttua. Tavallaan se on sinänsä hyvä, että se on pakottanut itsetarkkailuun, ja sellaiseen, että osaa keskittyä olennaiseen.

Rakas ja tärkeä luonto näyttäytyy Iisalle kauneimmillaan juuri nyt.

- Lempivuodenaikani on elokuu ja alkusyksy. Olen superinspiroitunut, nainen hymyilee. 

Rakkaus on luopumista

Entä se uusin single, Kukaan ei oo kenenkään, sitten. Mistä koskettava kappale kertoo?

- Se kertoo siitä, miten rakkaus on oikeastaan moniuloitteisempaa kuin ajatellaankaan. Rakkaus on myös luopumista, ja sitä, että osaa päästää irti, Iisa summaa.

Rakkaus omiin lapsiin ilmenee siinä, minkä Iisa kertoo tärkeimmäksi opetukseksi, jonka haluaa heille antaa. 

- Toivoisin, että he voisivat aina olla rehellisiä ja avoimia itselleen. 

Kuuntele Kukaan ei oo kenenkään alta. Iisan samanniminen albumi tulee julki 28. elokuuta. 

Kilpailut

Uusimmat