Polttiko aurinko? Tässä vinkkejä auringonpolttaman ihon hoitoon

07.06.2011 10:44 -

Helteet ovat saapuneet ja monet nauttivat auringosta täysin siemauksin.

Ihonsa polttamista auringossa kannattaa ennaltaehkäistä kaikin keinoin. Jos vahinko kuitenkin sattuu ja iho palaa, kasasimme listan hyvistä vinkeistä auringonpolttaman ihon hoitoon kotioloissa.

Ihon palamisen eteneminen kannattaa pysäyttää mahdollisimman nopeasti viilentämällä ihoa esimerkiksi suihkuttamalla sitä kylmällä vedellä tai pitämällä kylmiä pyyhkeitä palaneen ihon päällä pidemmän aikaa.

Jääkaapista suoraan iholle laitettu luonnonjogurtti on monen niksi auringonpolttaman ihon hoitoon. Se viilentää ja nopeuttaa ihon paranemista. Jogurtin kanssa kannattaa kuitenkin olla varoivainen, ettei sotke koko asuntoaan sitä levittäessään.

Aftersunvoiteet ovat hyviä ihon kosteuttamiseen auringonpolttamien jälkeen, sillä monet sisältävät ihon paranemista edistäviä ainesosia. Iholle kannattaa levittää muutenkin runsaasti kosteuttavia tuotteita, jottei iho pääse kuivumaan.

Palaneita ihoalueita voi rauhoittaa myös apteekista saatavilla miedoilla kortisonivoiteilla tai erilaisilla palovammoihin tarkoitetuilla voiteilla. Palaneelle iholle voi sivellä kerroksen kortisonivoidetta ja sen jälkeen kunnon kerroksen kosteuttavaa voidetta. Myös Bepanthen-voiteet on todettu hyviksi palaneen ihon hoidossa. Vaikuttava aine on dekspantenoli, joka muuttuu iholla B5-vitamiiniksi. Kyseinen vitamiini on ihon ja limakalvojen uudistumiselle välttämätön solun kasvutekijä, jonka ansiosta voide suojaa ja uudistaa ihoa.

Aloe vera on perinteisesti ollut äärimmäisen hyvä hoitokeino auringonpolttamiin. Aaloehyytelöä voidaan nauttia sisäisesti sen ravintoarvon hyödyntämiseksi. Sitä voidaan myös yhdistää muihin aineisiin, jolloin sitä käytetään paikallisena voiteena ihonhoitoon ja sen parantamiseksi. Aloe vera sisältää mm. vitamiineja, mineraaleja, aminohappoja, entsyymejä, mono- ja polysakkaridejä ja steroleja. Paitsi ravintoaineita, se sisältää myös antrakinoneja.

Omenaviinietikka auttaa palovammojen hoidossa ja haavojen paranemisessa, joten sitä voi levittää suoraan palaneen ihon päälle. Jos ihosi on palanut auringossa niin levitä varovasti omenaviinietikkaa palaneeseen kohtaan.

Jos olet polttanut ihosi auringossa todella pahasti ja koet paljon kipua, voit ottaa myös tulehduskipulääkkeen tai paracetamolia avuksi.

Mitä vinkkejä itse olet käyttänyt auringonpolttaman ihon hoitoon? -Kommentoi alle.

Kilpailut

Uusimmat