Kuva: Fotolia

Luonnon erikoisuuksia: Australialainen anuskala tekee kotinsa peräreikään

17.11.2016 15:00 - Mika Parikka - Luettu 23 962 kertaa

Jos luulet, että oma kotisi on maailman likaisin luukku, et ole tietoinen tästä yksiöstä.

Luonto on mitä ihmeellisin asia. Merenalainen luonto varsinkin. Australian Geographic uutisoi neulakalasta, joka todistaa, että sinunkin elämäsi voisi mennä paljon huonommin. Kyseinen kala nimittäin asustelee merimakkaran anuksessa.

Neulakalojen sukuun kuuluvat pikkukalat asuvat trooppisissa vesissä. Ne ovat siinä mielessä ärsyttäviä otuksia, että ne eivät muiden kalojen tapaan tee kotiaan esimerkiksi koralleihin tai kivikkoihin, vaan muihin eläimiin. Yksi tietty neulakalalaji tekee kotinsa merimakkaran anukseen. Merimakkarat ovat makkaran muotoisia meressä eläviä selkärangattomia eläimiä.

Neulakalat tekevät mielellään kotinsa muiden eläimien sisään, koska se takaa niille hyvän suojan luontaisilta vihollisilta. Nämäkin kyseiset veitikat elävät merimakkaran peräröörissä päivisin, kun on valoisaa. Yön pimeinä tunteina, kun on turvallisempaa, ne lähtevät syömäpuuhiin.

Neulakalat eivät käytä kiinteistönvälittäjiä uuden luukun löytämiseen. Ne etsivät pohjasta merimakkaran ja pyrkivät omin luvin asuntonäytölle makkaraparan peräpäähän. Haastavaa tosin on löytää se peräpää, sillä merimakkarasta ei ensinäkemältä tiedä, mikä on etu- ja mikä takapaa. Ja vaikka oikea pää löytyisikin, on asunnoksi kaavaillun aukon löytäminen vaikeaa.

Peräaukon löytämiseen ja sisäänpääsemiseen neulakala hyödyntään merimakkaran erikoista biologiaa. Merimakkarat nimittäin hengittävät peräaukkonsa kautta. Kala pyörii lähellä makkaraa, ja kun se tuntee peräaukosta tulevan ulosvirtauksen, tietää se tupareiden olevan lähellä. Kala taputtaa peräaukkoa muutaman kerran - eihän sitä koputtamatta saa sisään tulla - ennen kuin penetroituu makkaran sisään. Sisääntuloonkin sillä on kaksi menetelmää: 

1) Pää edellä, pyörittäen itseään sisään, väkivaltaisesti työntäen itseään pyrstön avulla puolelta toiselle, tai

2) Pyrstö edellä, koordinoiden itsensä sisään merimakkaran seuraavalla hengityksellä. 

Neulakalat asuvat yleensä yksin "kodissaan", mutta joskus niitä saattaa asua kaksikin yhdessä merimakkarassa. Tosin vuonna 1977 löydettiin Uudesta-Seelannista merimakkara, jonka anuksesta löydettiin 15 neulakalaa. Auts.

Lähde: Australian Geographic

Lue myös: BB-talo viime yönä: Anne imi Markuksen persvakoa, Jouko sai erektion!

Lue myös: Ankerias työntyi miehen penikseen - pääsi virtsarakkoon asti

Lue myös: Suomalaismies tunki maailman tulisinta chiliä takapuoleensa!

Suosittelemme

Uusimmat