Windows 8 on jättifloppi - tuoreet tilastot paljastavat karun totuuden

03.01.2013 17:15 - Mikko Räsänen

Microsoft toi viime vuonna markkinoille Windows 8 -käyttöjärjestelmän suuren ennakkomainonnan saattelemana. Tuoreet myyntitilastot kuitenkin kertovat karua kieltään ohjelman suosiosta - tai sen puutteesta.

Windows 8 ilmestyi lokakuussa suurin odotuksin. Microsoft oli uudistanut perinteistä Windows-formaattia rajusti ja vienyt uutuusohjelmaa Windows Phone -puhelimista tutun käyttöjärjestelmän suuntaan, joka tekee uutuusohjelmasta entistä paremmin taulutietokoneille sopivan. It-viikko kertoi Microsoftin käyttäneen Windows 8:n markkinointiin yli kaksi miljardia dollaria uuden käyttöjärjestelmän markkinointiin, mikä luonnollisesti nosti odotuksia entisestään.

Suuret odotukset näyttävät kuitenkin jäävän toteutumatta ainakin, jos uskoo ensimmäisten kuukausien myyntitilastoja. Vaikka Windows 8 on ollut kaupoissa jo lähes 2,5 kuukautta, on ohjelma onnistunut saamaan vain 1,72 prosentin markkinaosuuden. Luku on järkyttävän pieni, sillä esimerkiksi Microsoftin totaalisena floppina pidetty Windows Vistakin sai vastaavassa ajassa suuremman markkinaosuuden.

Windows 8:n edeltäjä Windows 7 sen sijaan oli menestys, sillä ilmestyessään ohjelma kaappasi jo kolmessa viikossa 4,5 prosentin markkinaosuuden ja on sittemmin tehnyt käyttöjärjestelmien epävirallisen maailmanennätyksen, sillä nykyään peräti 45 prosenttia maailman tietokoneista käyttää Windows 7:aa.

Windows 7:n suosio vaikeuttanee Windows 8:n tilannetta entisetään. Ihmiset ovat haluttomia kokeilemaan Windows 8:aa, eikä asiaa auta sekään, että monet asiantuntijat ovat julkisesti arvostelleet uutuusohjelmaa rajusti. Esimerkiksi MIT:n teknologiaan erikoistunut professori Philip Greenspun kuvaili Windows 8:aa siten, että voisi kuvitella antavansa sen vain pahimmalle vihamiehelleen.

Lähteet: NPD, NBC, Philip Greenspunin blogi, It-viikko

Kilpailut

Uusimmat