Tutkimus väittää: Kännykkään puhuminen ajaessa ei ole vaarallista

12.08.2013 17:45 -

Ihmiset ovat puhuneet ajaessaan puhelimeen jo neljän vuosikymmenen ajan. Yleisen uskomusten mukaan tämä kyseinen ajotapa on hengenvaarallinen, ja aiheuttaa laajalti onnettomuuksia ympäri maailmaa.

Yhdysvaltalaisen yliopiston tutkijat keräsivät matkapuhelinverkkodataa operaattoreilta kolmen vuoden ajan ja vertasivat niitä onnettomuustilastoihin. Tutkijoiden mukaan ajomatkalla soitetuilla puheluilla ja auto-onnettomuuksilla ei ollut suoranaista yhteyttä toisiinsa.

- Kännykkään puhuminen ajon aikana voi tietenkin aiheuttaa häiriötekijöitä ja keskittymisvaikeuksia kuskille, mutta se ei johda korkeampaan riskiin ajaa onnettomuutta, apulaisprofessori Saurabh Bhargava kertoo.

Bhargava mainitsee, että monen on varmasti vaikea uskoa väitettä, mutta painottaa tilastojen puhuvan puolestaan.

- Tutkimustilastot ovat tarpeeksi tarkat, jotta voimme seistä väitteemme takana. Uskomme, että kuskit alitajuntaisesti keskittyvät ajamiseen enemmän, kun he puhuvat kännykkään. Tutkimus painottui pelkästään puhumiseen, eikä siinä otettu huomioon tekstaamista tai internetin käyttöä ajon aikana, Bhargava sanoo.

Tekstaamista ajamisen aikana sen sijaan pidetään kiistatta vaarallisena. Aiheesta on tehty koskettava dokumentti, josta uutisoimme aiemmin. Katso dokumentti ja lue uutinen tästä.

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat