Kuva: Marek Sabogal

Suomalainen muusikkopari rakastui, teki levyn ja erosi: "Olemme edelleen ystäviä"

12.06.2017 16:38 - Anna Hopi - Luettu 3 305 kertaa

Perjantaina ilmestynyt Aurinkotuulessa-albumi on kuin päiväkirja taiteilijoiden parisuhteesta.

Se alkoi hitaasti ja viipyilevästi. Elviira ja Rake tutustuivat toisiinsa kotimaisissa musiikkipiireissä ja päätyivät tekemään joitain yhteisiä projekteja. Elviira toi erään kerran Rakelle kuunneltavaksi kappaleen nimeltä Uudesti syntynyt, mikä herätti monia artisteja Petrasta Haloo Helsinkiin tuottaneen miehen kiinnostuksen.

Yhteistyö alkoi kuitenkin vasta vähän myöhemmin. Pikku hiljaa he tajusivat, että biiseistä voisi syntyä jotain vakavastiotettavaa. Vuoristorataa -kappale määritteli Raken mukaan projektin vakavuuden, ja syntyi duo, joka teki kappaleensa yhdessä.

Työn ohella syntyi myös vetovoimaa ja orastava rakkaus, joka kasvoi parisuhteeksi.

- Olimme tajunneet yhteisten projektiemme aikana, että näimme työasiat samalla tavalla. Elviira piti siitä, miten tuotin kappaleita ja pidin hänen tekemistään biiseistä, Rake kuvailee.

- Rake vaikutti juuri sopivan hullulta tyypiltä, jonka kanssa olisi kiva tehdä musiikkia. Se ajatus osoittautuikin todeksi, Elviira naurahtaa.

Täysillä parisuhteeseen

Pari ihmettelee haastattelussa, ettei heiltä ole aikaisemmin kysytty parisuhteesta mitään. Muusikkoduo kuvailee yhdessä kokemaansa aikaa intensiiviseksi.

- Kokeilimme parisuhdetta, mutta se osoittautui haastavaksi kuvioksi. Emme ole enää yhdessä, mutta olemme edelleenkin erittäin hyviä ystäviä. Tulemme silti hyvin toimeen musiikin saralla ja muullakin tavoin, Rake hymyilee.

- Se oli intensiivistä aikaa. Meikäläinen on ihminen, joka tekee asiat täysillä, mihin ryhtyy. Se pätee rakkauteen, mutta myös musiikkiin.

Levy syntyi romanttisen rakkauden ja parisuhdekokeilun aikana, mikä luo perjantaina julkaistuun Aurinkotuulessa-albumiin erityisen syvyyden. Siinä lauletut asiat ollaan itse koettu.

- Se heijastuu biisiteksteistä, miten elimme keskellä isoja elämänmuutoksia, Rake avaa viiden vuoden matkaa levynteon parissa.

- Sen julkaisu on samalla yhden aikakauden päätös, muistuttaa Elviira.

- Olen kasvanut paljon tämän projektin aikana. Rake pisti minut koville, hän halusi laulutulkintaani syvyyttä. Olin tottunut laulamaan hempeästi herkällä äänellä, mutta hän halusi, että saan itsestäni esiin muutakin.

"Rake on visionääri, Elviira itsenäinen taiteilija"

Elviira ja Rake määrittelevät albuminsa tärkeimmäksi kappaleeksi sen nimikkobiisin Aurinkotuulessa, koska se vei duo-projektia vauhdilla eteenpäin.

- Aurinkotuulessa oli ensimmäinen kappale, jonka teimme täysin yhdessä sanoituksineen ja sävellyksineen. Biisin tuotanto vei projektimme eteenpäin levytyssopimuksineen. Olimme alun perin tehneet kappaleen eräälle kotimaiselle artistille, mutta emme lopussa voineetkaan luopua biisistä. Halusimme levyttää sen itse, duo kertoo.

Erosta on nyt kulunut vuosi ja siitä on helppo puhua. Entinen pariskunta ja nykyinen työpari kertoo haastattelussa toistensa parhaat ja haastavimmat puolet.

Pari myöntää puskeneensa vuosien aikana toisiaan epämukavuusrajoille.

- Mitä muuta voi odottaa, kun toinen meistä on oinas ja toinen härkä, Rake heittää ja nauraa.

- Olen tyytyväinen Raken määrätietoisuuteen, hän on visiönääri. Hän osaa hahmottaa asioita, joihin minulla ei ole näkökykyä. Musiikkia on todella abstraktia, hän osaa kääntää visiot käytäntöön. Turhauduin välillä hänen jääräpäisyyteensä. Jotkut asiat voisi sanoa joskus vähän nätimmin, Elviira toteaa.

Rake myöntää, että analyysi pitää paikkansa.

- Toki olen sitä mieltä, että kun totuus on saatu ulos, sen jälkeen on helppoa, kun faktat on pöydällä. Se ei kuitenkaan ole aina paras strategia kaikissa tilanteissa, mies virnistää.

Hän kehuu Elviiran intuitiivisuutta ja herkkyyttä, jota kautta syntyy biisejä.

- Se on myös ollut Akilleen kantapää, koska välillä Elviiran luomisprojekti on niin yksityinen, että hän vartioi sitä mustasukkaisesti. Meillä oli välillä haasteita päästä tekemään tiimityötnä juttuja. Kun inspiraatio ja flow-tila valtaa, niin se vie mukanaan.. Jouduin toteamaan hänelle, että minäkin haluaisin osallistua tähän juttuun. Joskus oli silti niinkin, että minulta tuli enemmän matskua ja olin tuotteliaampi osapuoli, Rake sanoo.

- Tiimityötä me yhdessä opettelimme, ja jokainen voi arvioida tuloksen valmiista levystä, entinen pariskunta linjaa iloiseen sävyyn.

Kuuntele alta Elviiran ja Raken Aurinkotuulessa -albumi.

Lue myös: Suomalainen popduo teki kappaleen, jossa James Bond jää työttömäksi - kuuntele

Arvostele artikkeli

Suosittelemme

Uusimmat