Kuva: Senja Rapila

Laulaja-Irina: "Laserleikkaus toi helpotuksen piilolinssiongelmiin"

11.04.2017 12:00 - Katja Nygård - Luettu 10 202 kertaa

Artistina tutuksi tulleen Irina Saaren piilolinssien käyttö kävi mahdottomaksi, kun silmät tulehtuivat jatkuvasti. Ratkaisuksi löytyi näön korjaaminen laserleikkauksen avulla.

Vain elämää -ohjelmassa tänä keväänä nähtävä artisti, Irina Saari, sai ensimmäiset silmälasinsa ala-asteen kuudennella luokalla.

- Tosin olisin tarvinnut ne jo paljon aiemmin, mutta en halunnut, Irina myöntää.

Vanhemmiten Irinalla ei ollut mitään silmälaseja vastaan, päinvastoin, mutta elämä ilman niitä vain tuntui yksinkertaisemmalta.

- On olemassa paljon hienojakin silmälaseja, mutta urheilu ja keikkailu tuntuivat helpommalta, kun päässä ei ole mitään.

Irina käytti ahkerasti piilolinssejä siihen asti, kun se oli mahdollista.

- Jossain vaiheessa piilolinssien pitäminen kävi mahdottomaksi, koska silmäni tulehtuivat jatkuvasti. Jatkuva linssien käyttö ja vahvat keikkameikit olivat ilmeisesti herkistäneet silmiäni.

Irina päätyi kolmekymppisenä korjauttamaan näkönsä laserleikkauksella. Ennen leikkausta hänen näkönsä oli jo -7, joten ilman silmälaseja tai piilolinssejä hän ei tullut toimeen.

- Yllätyin siitä, miten nopea leikkaus oli. Puudutustippojen jälkeen koko toimenpide oli ohi muutamassa minuutissa. Leikkauspäivänä päätäni hieman särki, mutta seuraavana päivänä ajoin jo itse autoa, Irina kertoo.

Toinen leikkaus

Irina oli tyytyväinen uuteen, lasittomaan elämäänsä.

- Oli hieno fiilis, kun ei tarvinnut enää pelata piilareiden kanssa. Ihmettelin vain sitä, miksi ihmeessä olin miettinyt ja jännittänyt leikkaukseen menemistä niin pitkään.

Tämän vuoden alussa Irinan toinen silmä leikattiin uudelleen, koska näkö huononi vielä leikkauksen jälkeen. Etenkin hänen molemmat raskautensa vaikuttivat näköä heikentävästi.

-Tiedostin sen, että näköni huononeminen ei pysähdy leikkaukseen, vaan jossain vaiheessa uusintaleikkaus olisi ehkä edessä.

-Ehdin kuitenkin nauttia lasittomasta elämästä lähes seitsemän vuotta. Kun hämäränäköni alkoi heikentyä, hankin silmälasit autoilua varten.

Irinalla on vielä toivoa päästä kokonaan eroon silmälaseista. Ikänäköä ajatellen vain toinen silmä leikattiin, joten nyt toinen silmistä näkee kauas ja toinen lähelle. Tulevaisuudessa hänen ei siis välttämättä tarvitse käyttää silmälaseja ikänäön korjaamiseen.

Ensimmäiset ikänäön oireet ilmenevät yleensä 40 ikävuoden jälkeen.

- Ystäväni on suunnitellut 40-vuotislahjaksi käyvänsä leikkauttamassa oman näkönsä. Sanoin hänelle, että niin kauan ei pidä odottaa, vaan kannattaa mennä leikkaukseen heti!

Lue myös: Tilanteet, jotka vain silmälasien käyttäjä ymmärtää

Lue myös: 8 kysymystä silmien laserleikkauksesta – asiantuntija vastaa

Suosittelemme

Uusimmat