Kuva: Fotolia

Jenni laihdutti -26 kg: ”Nämä 7 asiaa muutin”

04.04.2017 15:15 - Katja Nygård - Luettu 28 082 kertaa

Kun Jenni Vainio kauhistui omia valokuviaan, oli aika tehdä jotain.

Jenni Vainio, 37, on laihduttanut elämänsä aikana kaksi kertaa.

- Kymmenen vuotta sitten onnistuin saamaan pois 25 kiloa ja pitämään painoni kurissa muutaman vuoden, jonka jälkeen se alkoi taas heilahdella.

Viime keväänä Jenni tajusi painavansa enemmän kuin koskaan ennen. Hän sai tarpeekseen ja päätti ottaa itseään taas niskasta kiinni.

- Viimeinen niitti päätökselleni oli, kun näin itsestäni otettuja valokuvia. Tajusin näyttäväni päivä päivältä enemmän samalta kuin kymmenen vuotta sitten, ennen ensimmäistä laihdutusurakkaani.

Jenni yritti hämätä itseään käyttämällä löysiä vaatteita, jotta kertyneet kilot eivät olisi näkyneet. Välillä hän taas kuvitteli mahtuvansa vanhoihin vaatteisiinsa, jotka todellisuudessa olivat liian pieniä.

- Tajusin, etten voinut jatkaa niin. Olin tyytymätön itseeni, vireystilani oli huono ja olin jatkuvasti huonolla tuulella.      

Jenni oli palannut elämäntapojensa kanssa takaisin lähtöpisteeseen. Ensimmäisen laihdutuksen tulos ei ollut pysyvä, koska Jenni oli vain pudottanut painoaan, mutta ei ollut opetellut syömään oikein.

- Väsyneenä söin, miten sattui. Palkitsin itseni herkuilla, mutta söin myös siihen, jos jokin asia meni huonosti. Suurin viholliseni oli karkki. 

Jenni eli oravanpyörässä, jossa hän teki jatkuvasti huonoja valintoja ja oli vain entistä väsyneempi, eikä jaksanut enää huolehtia itsestään.

Päästäkseen tavoitepainoonsa, Jenni muutti elämästään seitsemän asiaa.

Nämä muuttuivat:

Uudet säännöt

Päästäkseni tavoitteeseeni, laadin itselleni uusia sääntöjä. Yksi säännöistäni on: ”Syö välipala, ennen kuin lähdet töistä”. Ellen noudata tätä sääntöä, ostan kioskilta karkkia nälkääni. Ellei sääntöjä olisi, saattaisin edelleen sortua huonoihin päätöksiin.

Valmentaja

Aivan ensimmäiseksi hankin Cambridge-valmentajan, jonka kanssa lähdimme toteuttamaan taso-ohjelmaa. Ensimmäiset viikot söin pelkkiä ateriankorvikkeita, kuten puuroja, pirtelöitä, keittoja ja valmisaterioita. Se oli helppoa, koska ei ollut muuta vaihtoehtoa eikä tarvinnut tehdä valintoja.

Ensimmäisen 2-3 päivän aikana oli nälkä, mutta sen jälkeen kroppa alkoi tottua. Kahden viikon jälkeen sai ottaa yksi kerrallaan mukaan marjat, hedelmät, kasvikset ja proteiinit. Kolmen viikon jälkeen ruokalistalle lisättiin leipä ja peruna. Tällä hetkellä syön muuten lautasmallin mukaisesti, mutta käytän edelleen pari ateriankorviketta päivässä, yleensä välipaloina.

Laihdutussuunnitelma

Merkitsin kalenteriini joka sunnuntain kohdalle, paljonko minun pitää milloinkin painaa. Kun tavoite luki jossain ylhäällä, oli paljon vaikeampi sivuuttaa sitä. En olisi myöskään kehdannut sanoa valmentajalleni, että painan enemmän kuin oli yhdessä sovittu.

Ei ruokapalkintoja

Lopetin palkitsemasta itseäni ruualla. Yllätyin huomatessani, etten välttämättä tarvinnutkaan ruuan tilalle korvikkeita. Minulle riitti se, että olin iloinen ja tunsin onnistuneeni. Toki saatoin joskus hemmotella itseäni käymällä kosmetologilla tai ostamalla jonkun vaatteen, mutta palkinto ei ollut itseisarvo. Huonon fiiliksen poistin juoksemalla, jumppaamalla tai joogaamalla.

Poikkeukset sallittu

Jos oli juhlat tiedossa, en syöksynyt epätoivoon. Sovin valmentajani kanssa tietystä määrästä "jokerikortteja", joita sain käyttää lomilla ja juhlatilanteissa. Esimerkiksi lomalla päätin, että saan syödä kaksi croisantia ja kaksi jäätelöä. En enempää. Kun poikkeukset oli suunniteltu etukäteen, ne eivät tuntuneet repsahduksilta tai epäonnistumisilta.

Kerroin kaikille

Tein laihduttamisestani julkista: Kirjoitin siitä Facebookissa ja snappasin Snapchatissa. Tein kaikkeni, jotta en voisi epäonnistua.

Motivaattori

Ensimmäisestä laihdutuksestani lähtien olin haaveillut vatsanmuotoiluleikkauksesta. Sellainen minulle tehtiinkin. Nyt se toimi hyvänä motivaattorina, koska en halunnut pilata leikkauksen antamaa tulosta. Nyt pyrin elämään mahdollisimman normaalia elämää, mutta en aio lihoa enää ikinä takaisin!

Jenni Vainio ennen ensimmäistä laihdutusurakkaansa vuonna 2005. (kuva: Jenni Vainio)

Jenni Vainio 26 kiloa kevyempänä vuonna 2016. (kuva: Jenni Vainio)

Suosittelemme

Uusimmat