Kuva: Hanna-Maria Grönlund

Niina Backman korjautti näkönsä laserleikkauksella: ”Jännitin ihan hulluna!”

14.06.2017 15:00 - Katja Nygård - Luettu 13 409 kertaa

Niina Backman rohkaisi mielensä ja kävi näönkorjausleikkauksessa. Elämä leikkauksen jälkeen on tuntunut vapauttavalta.

Radio Novan juontaja Niina Backman huomasi ensimmäistä kertaa näkönsä huonontuneen noin viisi vuotta sitten juontaessaan Idolsia.

- Jouduin siristelemään silmiäni nähdäkseni lukea juontotekstit prompterilta, joten jouduin hankkimaan silmälasit.

Mitä enemmän Niina käytti silmälaseja, sitä enemmän hänen silmänsä tottuivat niihin. Viimeiset kolme vuotta hän käytti laseja lähes päivittäin.

Elämä ilman silmälaseja alkoi houkutella helppouden vuoksi. Kun eteen tuli mahdollisuus korjauttaa näkö leikkauksen avulla, Niina päätti heittää hyvästit silmälaseille.

Käsi kädessä

Ennen leikkausta Niina kävi esitutkimuksessa Medilaser-klinikalla, jossa silmät ja näkö tutkittiin perusteellisesti. Esitutkimuksessa Niinalle kerrottiin kaikki leikkaukseen liittyvät asiat sekä valittiin sopivin leikkausmenetelmä. Ninan silmät päädyttiin leikkaaman SMILE-tekniikalla.  

Viimeistään leikkauspäivän aamuna Niina ymmärsi, miksi niin moni lykkää leikkaukseen menemistä.

- Jännitin ihan hulluna! Luotin täysillä henkilökunnan ammattitaitoon, mutta silti ajatus siitä, että silmiäni mennään sörkkimään, hirvitti.

Kaikki oli kuitenkin ohi nopeammin kuin Niina uskoikaan. Yhden silmän leikkaaminen kesti vain noin puoli minuuttia.

- Lääkäri kertoi koko ajan, mitä seuraavaksi tapahtuu, ja ystävällinen hoitaja tarjoutui pitämään minua kädestä kiinni. Tykkäsin myös henkilökunnan rennosta meiningistä. Siitä tuli luottavainen olo.

- Leikkauksen jälkeen oli hassua nousta pöydältä, kun kaikki oli sumeaa ja näki vain ääriviivoja. En pelästynyt sitä, koska etukäteen oli kerrottu sen kuuluvan asiaan. Mitään kipua en tuntenut leikkauksen aikana tai sen jälkeen, ainoastaan pientä hiekan tunnetta silmissä.

Minä näen!

Leikkauksen jälkeen Niina sai päähänsä uimalaseja muistuttavat suojalasit ja hoito-ohjeeksi tiputella silmiinsä antibioottitippoja parin viikon ajan. Hetken odottelun ja tarkistuksen jälkeen hän sai lähteä saattajan seurassa kotiin. Seuraavana päivänä näkö oli jo huomattavasti parempi.

Leikkauksesta on kulunut nyt melkein kuukausi. Elämä ilman silmälaseja on Niinasta tuntunut vapauttavalta.

- On ollut upeaa huomata esimerkiksi lukiessa tai autoa ajaessa, että minähän näen!

Niina on puhunut leikkaukseen menemisestä myös Radio Novan Iltapäivä -ohjelmassa, jota hän juontaa yhdessä Anssi Honkasen kanssa.

- Ihmiset ovat selkeästi kuulleet taajuudella juttuja leikkauksestani, koska nähdessään minut kaupungilla he ovat tulleet kysymään siitä henkilökohtaisesti. Monet ovat kertoneet harkinneensa itsekin leikkausta, mutta eivät ole uskaltaneet. Olen rohkaissut heitä ja suositellut leikkausta ihan jokaiselle.

Niina heti leikkauksen jälkeen päässään uimalaseja muistuttavat suojalasit. (kuva: Niina Backman)

Ennen leikkaustaan Niina omisti kahdeksat erilaiset silmälasit.

Lue myös: 8 kysymystä silmien laserleikkauksesta – asiantuntija vastaa

Lue myös: 13 myyttiä silmien laserleikkauksesta

Lue myös: Tilanteet, jotka vain silmälasien käyttäjä ymmärtää

Lue myös: Laulaja-Irina: "Laserleikkaus toi helpotuksen piilolinssiongelmiin"

Arvostele artikkeli

Uusimmat