Kuva: Shutterstock

Toiminnallinen treeni on terveydelle välttämätöntä - katso miksi

28.06.2018 20:45 - Elisa Jalasjoki

Liikkuvuutta edistävät harjoitteet helpottavat useita arkipäivän toimintoja.

Lähes muoti-ilmiön kaltaiseksi nousseesta toiminnallisesta treenistä on tullut oleellinen osa yhä useamman aktiiviliikkujan viikottaisia treenejä. Mutta mitä toiminnallinen treeni todellisuudessa edes tarkoittaa - ja miksi meidän kaikkien tulisi sitä harrastaa? Vastaus on yksinkertainen. 

Toiminnallinen treeni on sijoitus tulevaisuutta varten. Sen tarkoituksena on pyrkiä edistämään yksilön yleistä liikkuvuutta niin, etteivät tavalliset arkipäivän asiat tuntuisi enää haastavilta.

Tavoitteena on siis kehittää omaa liikkuvuutta niin, etteivät yksinkertaiset asiat, kuten avainten nostaminen lattialta tai kaupan ylähyllylle kurkottaminen tuntuisi vaativilta. 

Useimmat treenaavat toiminnallisesti lähes huomaamattaan

Esimerkiksi monilla ryhmäliikuntatunneilla otetaan usein vaikutteita erilaisista toiminnallisista harjoitteista, mutta parhaiten tehokkaan liikkuvuustreenin saa aikaan yksin, omassa rauhassa.

Toiminnallisen treenin tarkoituksena on keskittyä valmistelemaan kehoa siis yleisesti elämää varten, yksittäisten lihasryhmien tai tavoitteiden sijaan. Vaikka suurin osa liikkeistä on tarkoitus tehdä ainoastaan kehonpainolla, haastaa treeni useita eri lihasryhmiä, keskittymättä kuitenkaan pelkästään massan kasvattamiseen. 

Liikkeet kehittävät tasapainoa, voimaa ja liikkuvuutta

Vaikka suurin osa liikkeistä tehdään kehonpainolla, saa käsipainoja hyödyntämällä treeniin halutessaan myös lisää tehokkuutta.

Millaisia toiminnallisessa treenissä hyödynnettävät, koko kehoa haastavat liikkeet sitten ovat? Women's Health -lehden mukaan hyviä esimerkkejä liikkeistä ovat muun muassa askelkyykky sivulle käsipainoa hyödyntäen, luisteluhyppy, voimapallon heittely sekä esimerkiksi kylkilankku.  

Havainnollistavia kuvia edellä mainituista esimerkkiliikkeistä pääset katsomaan esimerkiksi täältä

Lue myös: Miten pitkään pitää treenata, että saa näkyvät vatsalihakset? Kuva kertoo

Lähde: Women's Health

Kilpailut

Uusimmat