Kuva: Fotolia

Mitä tapahtuu, jos syöt pelkästään prosessoitua ruokaa kahden viikon ajan?

22.05.2019 13:15 - Senni Loikala

Tuore tutkimus on julkaistu Cell Metabolism -lehdessä.

Australian ABC News uutisoi tuoreesta tutkimuksesta, joka tarjoaa kiinnostavia väitteitä todella prosessoitujen ruokien vaikutuksista terveyteen.

Pienimuotoiseen tutkimukseen osallistuneet henkilöt jaettiin kahteen ryhmään: toiset söivät kahden viikon ajan erittäin prosessoituja ruokia ja toiset prosessoimatonta ruokaa. Osallistujille tarjottiin kolme ateriaa päivässä, välipaloja ja vettä. Molemmille ryhmille kerrottiin, että he saisivat syödä juuri sen verran haluaisivat.

Molemmille ryhmille tarjotut ateriat ja välipalat sisälsivät yhtä paljon hiilihydraatteja, rasvoja, proteiineja, sokeria, kuituja ja suolaa. Ateriat sisälsivät myös yhtä paljon kaloreita, mutta osallistujilla oli mahdollisuus ottaa ruokaa lisää. Tutkijat tarkkailivat, miten paljon kummankin ryhmän osallistujat söivät.

Kahden viikon tutkimusjakson jälkeen ryhmien ruokavalioita vaihdettiin keskenään. Aiemmin prosessoituja ruokia syöneet siirtyivät kahden viikon ajaksi noudattamaan ruokavaliota, josta oli prosessoidut ruoat olivat karsittu, ja päinvastoin.

Erittäin prosessoitujen ruokien vaikutukset:

1) Prosessoituja ruokia syöneet osallistujat söivät enemmän ruokaa yhdellä aterialla, kuin vertailuryhmän henkilöt. Nämä osallistujat nauttivat myös enemmän kaloreita.

2) Osallistujat söivät nopeammin prosessoitua ruokaa, kuin ruokaa, joka ei ollut prosessoitua. Kun ruokaa syödään nopeasti, aivot eivät välttämättä ehdi lähettää keholle viestiä kylläisyydestä, ja ruokaa tulee helposti syötyä liikaa.

3) Osallistujien paino nousi keskimäärin noin kilolla kahden viikon tutkimusjakson aikana.

Tutkijat kertovat, ettei prosessoidun ruoan säännöllinen syöminen johda ylensyömiseen ja painonnousuun välttämättä yksinomaan runsaan rasva-, sokeri- ja suolapitoisuuden takia.

- Kun osallistujat saivat prosessoitua ruokaa, ruokahalun herättävien hormonien tasot nousivat enemmän, kuin heillä, jotka saivat prosessoimatonta ruokaa. Emme täysin ymmärrä, miksi näin on.

- Näläntunnetta aiheuttavan hormonin tasot puolestaan laskivat, jos tarjolla oli prosessoimatonta ruokaa.

Aihe vaatii kuitenkin lisää tutkimusta, jotta tutkimustuloksia voitaisiin pitää täysin vedenpitävinä.

Lue myös: Kasvoistasi näkee, jyllääkö kehossasi tulehdus - tutkijoiden väite herättää mielenkiinnon

Lue myös: Ravaatko vessassa jatkuvasti, jos jännittää? Kyse on alkukantaisesta reaktiosta

Lue myös: Mieliteot kasvavat iltaisin - katso mitä kannattaa napostella herkkuhimon yllättäessä

Lähde: abc.net.au

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat