Varo huijauksia – osa D-vitamiinivalmisteista ei sisällä lainkaan D-vitamiinia!

25.10.2012 07:45 - Eeva Rajala

D-vitamiini on tärkeä vitamiini, mutta osa Suomessa myytävistä valmisteista on paljastunut pelkäksi vedeksi ja perunajauhoksi. Asiasta kertoi ensimmäisenä eilen Ylen Akuutti-ohjelma.

Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa selvisi, että valtaosa myytävistä D-vitamiinivalmisteista sisältää vähemmän D-vitamiinia kuin tuoteselosteessa luvataan, kertoo Ilta-Sanomat. Tutkimuksessa analysoitiin kaikkiaan 23 D-vitamiinivalmistetta. Niistä vain kahdeksan sisälsi luvatun määrän vitamiinia ja kaksi tuotteista näyttää olevan täysin huijausta, sillä tuotteissa ei ollut lainkaan vitamiinia.

- Ajattelin alun perin, että siellä ehkä yksi tai kaksi tuotetta voisi olla, jotka poikkeavat selkeästi siitä, mitä siinä tuoteselosteessa on, mutta kyllä se oli jonkinlainen yllätys, että melkein 50 prosenttia tutkituista tuotteista sisälsi selkeästi vähemmän D-vitamiinia kuin mitä se pakkausseloste kertoo, biokemisti Tarja Nurmi yliopistosta kertoo Ylelle.

Tuotteet valittiin tutkimukseen sattumanvaraisesti. Ostoksia tehtiin apteekeissa, terveystuotekaupoissa, marketeissa ja netissä. Laadun kirjo vaihtelee niin, ettei voida sanoa apteekin valmisteiden olevan yksistään hyviä tai marketista hankittujen huonoja.

Virallisesti asetetuissa rajoissa sallitaan 20 prosentin heitto. Tutkijat kuitenkin yllättyivät, että niin moni testattu tuote menee alle rajan. Tutkijat kuitenkin kannustavat jatkamaan D-vitamiinien syöntiä.

Millaisen D-vitamiinivalmisteen olet itsellesi valinnut? Katso koko lista tutkituista D-vitamiinivalmisteista täältä! (Akuutti)

Ja miksi D-vitamiinia pitäisi syödä? Monet syyt löydät täältä!

Lähteet: Akuutti, Ilta-Sanomat

Kilpailut

Uusimmat