Kodit ja ruokalat saivat uuden suolasuosituksen
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusten mukaan suomalaisten tulisi saada ravinnostaan enemmän ihmiselle välttämätöntä jodia. Valtion ravitsemusneuvottelukunnan uudessa suosituksessa kehotetaan suosimaan jodioitua suolaa.
Jodin saanti on vuosikymmenien kuluessa vähentynyt. Esimerkiksi teollisessa ruoassa ei ole lisättyä jodia. Suomalaisista aikuisista kolmannes ruokailee päivittäin henkilöstöravintolassa, ja koululaiset ja leikki-ikäiset syövät omissa kouluissaan ja päiväkodeissaan. Ruokaa tehdään vähemmän kotona ja jodioidun suolan korvaa kodeissa yhä useammin erikoissuolat, jotka eivät sisällä jodia.
Jodioidun suolan käyttö elintarvikkeissa palauttaisi THL:n mukaan suomalaisten joditasot suositellulle tasolle. Jodin puutteesta aiheutuvat ongelmat kehittyvät pitkän ajan kuluessa. Merkittävä jodin puutos voi aiheuttaa kilpirauhasen suurentumisen sekä häiritä kasvua ja kehitystä lapsilla. Merkittävää puutosta esiintyi Suomessa 1950-luvulle asti.
Jodi on ihmisille ja eläimille välttämätön hivenaine, jota maaperässä on luontaisesti hyvin vähän. Jodin päivätarve on keskimäärin 100 mikrogrammaa ja väestön saantisuositus on 150 mikrogrammaa. Parhaimpina lähteinä pidetään maitotuotteita, kalaa, kananmunaa ja jodioitua suolaa.
Lähteet: Ravitsemusneuvottelukunta, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos