Kuva: Fotolia

Harhakäsitykset stressistä listattiin: "Kaikki stressi ei ole pahasta"

15.11.2015 20:15 - Tiina Svensk

Stressi on yleistynyt ajantauti, johon liittyy kuitenkin paljon vääriä käsityksiä.

Stressintunne on varmasti jokaiselle tuttu, sillä joudumme lähes päivittäin tilanteisiin, jotka rasittavat mieltämme ja kehoamme. Vaikka stressinhallinta ja -hoitokeinot ovat yhä tutumpia ihmisille, liittyy stressiin paljon vääriä käsityksiä:

1. Stressi on ainoastaan haitaksi sinulle: On totta, että pitkittyneellä stressillä on valtava vaikutus terveyteemme. Kaikki stressi ei kuitenkaan ole pahasta: hetkellinen stressi saa sinut jopa suoriutumaan paremmin. Jos jännität haastavaa puhetta tai muuta työtehtävää, kehosi erittää stressihormonia. Nuo hormonit lisäävät vireyttäsi ja valppaustasoasi, mikä saa sinut suoriutumaan paremmin haastavasta tilanteesta.

2. Voit lopettaa stressaamisen, kun päätät niin: Jos kohtaat stressaantuneena ongelman vähättelyä, puhetta ei kannata kuunnella: stressinhallinnassa ei ole kyse tahdonvoimasta tai -lujuudesta. Keho ja mieli eivät ole erillisiä toisistaan, ja siten ajatukset vaikuttavat kehoosi - ja toisin päin. Vaikka stressaava elämäntilanne ei haastaisi sinua fyysisesti, kehosi reagoi aivojesi lähettämiin signaaleihin virittäytymällä valmiustilaan.

3. Menneisyyden stressi ei vaikuta nykyhetkeen: Stressireaktio on selviytymiskeino, joka suojelee sinua. Sen vuoksi kehosi ja aivosi muistavat jokaisen tilanteen, joka sinua on stressannut: ne haluavat suojella sinua samanlaisilta uhkakuvilta, jotka voivat mahdollisesti tapahtua tulevaisuudessa. Stressistä voi kuitenkin palautua, ja se onkin erittäin tärkeää. Anna siis kehollesi lepoa ja huomiota stressaavan ajanjakson jälkeen.

4. Tutut tilanteet eivät ole stressaavia: On yleinen käsitys, että tutussa tilanteessa olemme aina rentoja ja tiedämme, mitä tehdä. Näin ei välttämättä kuitenkaan ole: me heräämme joka aamu samaan aikaan, mutta silti kehomme tuottaa kortisolia heti herättyään enemmän kuin aamupäivällä. Jos siis huomaat tutun tilanteen stressaavan sinua, älä hermostu, vaan ota tauko ja tarkastele tilannetta: voiko stressi johtua sinusta vai onko tutussa tilanteessa jotain uutta?

5. Arjen ei kuulu olla stressaavaa: Saatamme tuntea huonoa omatuntoa siitä, että stressaamme arkisista asioista, joita meidän pitäisi pystyä käsittelemään. Stressaaminen arkisista askareista ja työstä on kuitenkin täysin hyväksyttävää - joskus pelkästään asian myöntäminen itselleen helpottaa stressintunnetta.

Lue myös: Stressityyppejä on olemassa 5 erilaista - katso mikä niistä olet

Lähde: Healthista

Kilpailut

Uusimmat