Kuva: Fotolia

Sairastuitko influenssaan? Lääkäri varoittaa treenaamisesta kipeänä

22.01.2016 14:45 - Eeva Rajala

Jo terve järki sanoo, ettei kipeänä pitäisi lähteä treenaamaan. Koko toipumisjakso kannattaa ottaa rauhallisesti, lääkäri kehottaa.

Jos henkilö sairastuu Influenssaan klassisin oirein, sairastumisen huomaa helposti. Henkilölle tulee äkillinen korkea kuume eli 38 - 40 astetta, lihaskipuja, päänsärkyä ja huonovointisuutta. Lisäksi voi tulla kuivaa yskää ja nuhaa. Toisaalta influenssa voi olla myös vähäoireinen.

Pakollinen viikkojen treenitauko

Kun henkilö on tottunut liikkumaan ja treenaamaan, saattaa tuntua vaikealta olla menemättä kuntosalille tai jäädä pois treeneistä. Toipilaana ei kuitenkaan kannata lähteä treenaamaan, kertoo apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen Helsingin yliopistollisen keskussairaalan infektiosairauksien klinikalta.

 - Jos sairastuu influenssaan, tulee raskas liikuntaharjoittelu, kuten lenkkeily tai kuntosali, keskeyttää oireiden ajaksi eli noin kahdeksi viikoksi.Sen jälkeen harjoittelu tulee aloittaa kevyesti. Joka tapauksessa kuntotason palautuminen sairastumista edeltävälle tasolle voi kestää viikkoja, Ruotsalainen kertoo.

Toipumisajan pitää Ruotsalaisen mukaan olla tarpeeksi pitkä, sillä esimerkiksi sydänlihastulehduksen riski liittyy virusinfektioihin.

Pysy pois töistä sairaana!

Ruotsalainen muistuttaa myös, että jos on selvästi sairas, pitäisi yksinkertaisesti jäädä pois töistä. Sairaana työskenteleminen on riski sekä itselle että työkavereille.

 - Jos on klassiset influenssaoireet eli korkea kuume, lihaskivut ja huonovointisuus, toipumiseen menee 1 - 2 viikkoa. Se kannattaa ottaa ihan vakavasti, apulaisylilääkäri Ruotsalainen muistuttaa.

Ehkäise, ettet tartuta tai sairastu itse

Hyvällä käsihygienialla eli pesemällä kädet vedellä ja saippualla voidaan estää hengitystievirusten, kuten influenssan leviämistä. Lisäksi hyvänä tekniikkana toimii yskiminen tai aivastaminen hihaan eli kyynärtaipeeseen tai olkavarteen. Jos yskii tai aivastaa paperinenäliinaan, on se laitettava roskiin heti käytön jälkeen.

 - Tällä tavalla pystytään ehkäisemään sekä virusten tartuttamista toisiin henkilöihin, että riskiä saada tauti itse, Ruotsalainen jatkaa.

Lue myös: Tuletko aina talven tullen kipeäksi? Yksinkertainen teko kotona saattaa auttaa asiaan 

Kilpailut

Uusimmat