Lisää tehoa juoksuharrastukseen - lue valmentajan vinkit

04.09.2013 08:15 - Heli Thoren

Vaikka olisit taittanut jo paljonkin kilometrejä juosten, voit saada lajiin lisää tehoja muutamalla niksillä.

Juoksuharrastus on parhaimmillaan tehokasta puuhaa, jossa kroppa voi hyvin ja mieli kiittää. Jotta saisit juoksemisesta mahdollisimman paljon irti, kannattaa kiinnittää huomiota muutamaan asiaan:

Tekniikka

Jalkaterän olisi hyvä laskeutua joko päkiän tai tasapohjan kautta maahan ja kehon alle. Kanta-askeleilla juostessa tämä on vaikeampaa. Näin liike suuntautuu eteenpäin ja kehoon kohdistuva rasitus vähenee merkittävästi. Pelkkä päkiäjuoksu voi olla aluksi liian kuormittavaa ja siksi kannattaakin opetella tasapohjan kautta tapahtuva askellus. 

Juoksumäärät

Juosta voi myös liikaa. Ajan kanssa keho voi oppia kuitenkin kestämään kovaakin rasitusta. Aluksi kannattaa lähteä liikkeelle siitä, että jokaista juoksupäivää kohden ainakin jalat saavat lepopäivän. Kun kunto kohoaa, juoksumääriä voi viikkotasolla lisätä. 

Lenkkien pituudet

Kun kunto alkaa kohoamaan, kannattaa rohkeasti kasvattaa lenkin pituutta. Näin juokseminen tehokkuus säilyy ja juoksija ei jää junnaamaan paikoilleen samaa lenkkiä juoksemalla. On kuitenkin syytä muistaa, että pitkät lenkit voivat rasittaa jalkoja todella paljon, koska monilla aloittelevilla juoksijoilla kehonhallinta voi pettää ennen lenkin päättymistä. Tämä taas altistaa erilaisille vammoille. Kuuntele omaa kehoa ja suhtaudu maltilla lenkkien pidentämisiin.

Ehkäise vammat

Rasitusvammojen ehkäisyyn ei ole oikotietä. Vaaditaan huolellista lihashuoltoa ja -kunnon ylläpitoa. Esimerkiksi erilaiset kehonhallintaliikkeet sekä dynaaminen venyttely ovat hyviä vaihtoehtoja. Hierontaa ei myöskään kannata unohtaa.

Katso ohjeita venyttelyyn täällä.

Tue juoksua näillä lajeilla

Juoksua tukevia lajeja on paljon. Esimerkiksi pyöräily, vesijuoksu sekä core-harjoittelu ovat hyviä. Myös uinti on hyvä laji juoksemisen rinnalla.

Vinkit antoi Adidas Heimon valmentaja Joonas Laurila sekä Jarno Mehtiö.

Lisää juoksuvinkkejä osoitteista: 

Adidas Heimo

Arctic Sport Addicts

Kilpailut

Uusimmat