Kuva: Shutterstock

Mellakaksi muuttunut mielenosoitus nähtiin Helsingissä vuonna 2006 - hurjat ääninauhat julki

17.08.2019 19:15 - Emmi Moilanen

Rikospaikkaradion tämän viikon jaksossa muistellaan mielenosoitusta, jonka takia kymmeniä tuomittiin sakkorangaistuksiin.

Smash Asem -mielenosoitus johti levottomuuksiin Helsingin keskustassa 9. syyskuuta 2006. Anarkistit halusivat osoittaa mieltä huippukokousta vastaan, mutta ennen sen alkua mellakkapoliisit saartoivat mielenosoittajat Kiasman eteen useiksi tunneiksi.

RadioPlayn Rikospaikkaradio-podcastin tämän viikon jaksossa pureudutaan tapaukseen, jonka takia kymmeniä ihmisiä tuomittiin sakkoihin. Rikostoimittaja Jarkko Sipilä oli paikan päällä seuraamassa tapahtumien kulkua.

Mielenosoittajat olivat kokoontuneet Postitalon ja Kiasman kulmille, josta marssia oli tarkoitus jatkaa eteenpäin.

- Vaikea sanoa, paljonko oli varsinaisia anarkisteja, paljonko oli mediaa, koska sitäkin oli paljon. Ja sitten oli ihan kiinnostuneita tavallisia kansalaisia, jotka saattoivat olla mukana mielenosoituksessa tai olivat sattumalta tai tarkoituksella tulleet katsomaan. Ehkä sellainen parisen sataa, Sipilä muistelee väkijoukon kokoa.

Tilanne alkoi kuumeta ja osa mielenosoittajista oli naamioituneena, osalla oli mukanaan pesäpallomailoja ja ketjuja.

- Yhtäkkiä maijat tulivat, mellakkapoliisit hyppäsivät ulos täydessä varustuksessa kilpineen ja kypäröineen. Ne sitten saartoivat tämän porukan Kiasman ja poliisitalon väliin, Sipilä kertoo.

Jaksossa kuultavasta äänitteestä käy ilmi, että poliisi ohjeisti tiukkasanaisesti mielenosoittajia. Rikostoimittaja Pekka Lehtinen pohtii, että on väliä, millä tavalla poliisi ilmaisee itseään näissä tilanteissa.

- Vähän tyylitajua miettiä kuitenkin, koska se herkästi lähtee ärsyttämään porukkaa, jos ollaan liian käskeviä, viranomaista ja niin ylhäältä annettua ohjeistusta.

- Kun poliisi sanoi, että ette saa lähteä mihinkään, osa yritti murtautua enemmän tai vähemmän tosissaan ryntäämällä poliisiketjun läpi, Sipilä jatkaa.

”Poliisi varoittaa voimakeinojen käytöstä”

Jaksossa kuultavaa äänitettä on käytetty myös tapauksen oikeudenkäyntimateriaalina. Ääniraita on napattu poliisin kuvaamasta videosta, jossa hän kuvailee, mitä näkee ja kokee mielenosoituksen keskellä.

”Pulloja ja kiviä sataa. Ilmoituksen mukaan vesipyssyissä, mitä mielenosoittajilla on mukana, saattaa olla bensiiniä. Poliisi on järjestänyt ensihoitovalmiuden Paasikivenaukiolle.”

Sipilä kertoo, ettei kuitenkaan kokenut toimittajana olevansa vaarassa mielenosoituksessa.

- Olimme dokumentoimassa ja kuvaamassa tilannetta, näyttämässä miten poliisi reagoi ja mitä mielenosoittajat ovat valmiita tekemään. Mutta mikä noissa on aina se pahin, on ne lentävät pullot, koska ne eivät katso, mihin ne heitetään.

- Saattaa olla jopa turvallisempaa olla siellä mielenosoitusporukan sisällä, koska ne pullot lentävät aina päin viranomaisia, hän jatkaa.

Äänitteistä käy ilmi, että tilanne muuttui yhä kaoottisemmaksi.

”Järjestyshäiriöiden vuoksi mielenosoitus keskeytetään, poliisi varoittaa voimakeinojen käytöstä. Poliisi varautuu voimakeinojen käyttöön Postitalon mielenosoituksessa.”

Millä tavalla tilanne eteni? Kuuntele Rikospaikkaradion tämän viikon jakso kokonaisuudessaan alta. Lataa RadioPlay ilmaiseksi täältä ja kuuntele podcastin tähän mennessä ilmestyneet jaksot.

Rikospaikkaradio-podcastissa rikostoimittajat Jarkko Sipilä ja Pekka Lehtinen käyvät läpi Suomea kuohuttavimmat rikostapaukset viime vuosikymmenten ajalta. Jokainen jakso sisältää aitoja ääniklippejä, jonka vuoksi podcastia ei suositella alle 16-vuotiaille.

Lue myös: Vuoden -97 poliisisurmat järkyttivät koko Suomea - kuuntele rikoskomisarion kuvaus tutkinnasta

Kilpailut

Uusimmat