Stand-up-koomikko - älä tee tätä Suomessa

14.10.2010 13:47 - Eeva Rajala

Stand-up-koomikko Ismo Leikola tietää, millaiset vitsit toimivat suomalaiseen yleisöön. Miehen mukaan suomalaisessa ja amerikkalaisessa stand-upissa on suuriakin eroja.

Leikola ei esimerkiksi olisi ottanut stand-up-aiheeksi Chilen kaivosmiehiä, kun kriisi oli päällä. Mies sanoi Voicen Heräämössä, että nyt asiasta voi jo puhua, kun miehet ovat pelastuneet.

- On se sen verran ahdistava tilanne kuitenkin, varsinkin Suomessa, Leikola täsmentää.

Leikolan mukaan Yhdysvalloissa stand-up-kulttuuri on jo niin vanha, että amerikkalaiset ymmärtävät, ettei itse kriisitilanteille naureta vaan asioita käsitellään huumorilla. Tämä ei ainakaan vielä toimi Suomessa yhtä hyvin.

- WTC-iskujen jälkeen Yhdysvalloissa seuraavana päivänä stand-up-koomikot tekivät siitä vitsiä ja yleisö nauroi sille, vaikka siellä kuoli 3 000 ihmistä. Siellä se kulttuuri on niin vanha, niin he tietävät, ettei sitä asiaa pilkata vaan sitä vain käsitellään huumorin kautta. Leikola selventää.

Vaikka ajatellaan, että Yhdysvalloissa on korrektimpaa, ja onkin mainstream-televisiossa, niin Leikolan mukaan Jenkeissä livekeikoilla ja satelliittikanavilla saa tehdä paljon törkeämpiä juttuja kuin Suomessa.

Kilpailut

Uusimmat