Psykologi opastaa: Näin eroon lomaltapaluuahdistuksesta

16.08.2011 22:30 - Karoliina Kotala

Palaaminen arjen askareihin loman jälkeen voi tuntua toisinaan hankalalta. Työterveyspsykologi Tanja Lappi paljastaa neuvot, joilla töihin paluuta voi helpottaa.

Lomalta paluun jälkeen arkirytmiin pääsee kiinni yleensä jo parissa viikossa. Toisille lomaltapaluuahdistus voi kuitenkin tuntua ylivoimaiselta ja se voi aiheuttaa jopa vakavia stressin oireita.

- Joillekin ihmisille työhön palaamiseen liittyy niin paljon ikäviä tunteita, että lomaltapaluuangsti muuttuu todelliseksi ahdistuneisuudeksi tai masentuneisuudeksi, Terveystalon johtava työterveyspsykologi Lappi kertoo.

Lappi opastaakin lomaltapaluun jälkeen antamaan itselleen aikaa päästä jälleen työrytmiin kiinni. Jos arkeen sopeutuminen ei ota viikkojenkaan jälkeen onnistuakseen, voi taustalla olla ylikuormittumista jo pidemmältä aikaväliltä tai vaikkapa työyhteisön ongelmia.

- Monet tekevät töitä jaksamisen äärirajoilla ympäri vuoden ajatellen, että kesälomalla ehtii sitten levätä. Mutta jos uupumus on kertynyt koko vuoden tai jopa useamman vuoden ajan, niin kesäloma ei välttämättä ole tarpeeksi pitkä aika palautumiseen. Silloin uupumus voi iskeä syksyllä jo muutaman viikon työnteon jälkeen, Lappi opastaa.

Lappi opastaakin ottamaan yhteyttä vaikkapa työterveyteen ja puuttumaan asiaan silloin, kun työssäjaksaminen tuntuu ylivoimaiselta.

Kilpailut

Uusimmat