Iäkkäät naiset päihittävät nuoret mennen tullen!

23.05.2012 12:30 - Eeva Rajala

Olen lähiaikoina törmännyt moniin elokuviin, missä pääroolissa ei olekaan kuvankaunista, nuorta naistähteä, vaan iäkkäämpi ”veteraani”.

Hollywoodissa on kova taistelu rooleista, ja yleensä käy niin, että vanhemmat naisnäyttelijät häviävät nuoremmille. Monissa elokuvissa vanhemman miesnäyttelijän vastanäyttelijänä onkin nuori nainen, sillä rooliin ei haluttu vanhempaa naista. Syystä että? En tiedä.

Määrittelen Hollywood-tähden omalla tavallani kolmeen eri ikäkategoriaan: nuoret, aikuiset ja iäkkäät. Nuoriin näyttelijöihin kuuluu muun muassa Nälkäpeli-elokuvaa tähdittänyt Jennifer Lawrence, aikuisiin esimerkiksi Angelina Jolie ja iäkkäitä tähtiä ovat muun muassa Meryl Streep ja Dame Helen Mirren.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että Hollywoodissa on herätty aitouteen ja Los Angelesissa puhaltavat uudet tuulet. Yhä useammin vanhan miehen vastanäyttelijänä on vanhempi nainen. Totta on kuitenkin edelleen, että vanhentuvat miesnäyttelijät ovat kuumempaa valuuttaa kuin vanhentuvat naisnäyttelijät.

Kun tarkkailee edelleen pinnalla olevien vanhempien miesnäyttelijöiden listaa, on lista huima verrattuna naisten vastaavaan. Miehien puolella esimerkiksi Robert De Niro, Al Pacino, Jack Nicholson, Richard Gere, Harrison Ford, Michael Douglas, Sylvester Stallone, Bruce Willis ja Sean Connery ovat edelleen kuumaa ja haluttua tavaraa. Miten on naisten puolella?

Tällä hetkellä vahvimmin ikääntyvien naisten lippua kantavat Meryl Streep, Dame Helen Mirren, Susan Sarandon. Toki on muitakin, mutta lista on yllättävän lyhyt verrattuna ikääntyvien miesnäyttelijöiden uranäkymiin.

Helen Mirrenin ura alkoi 60-luvulla, ja tällä hetkellä naisesta ei saa tarpeekseen kukaan. Parhaillaan Mirren kuvaa kahta elokuvaa. Meryl Streep voitti vuoden alussa Oscar-pystin roolistaan Margaret Thatcherina elokuvassa Rautarouva. Seuraavaksi häneltä on tulossa elokuvat Hope Springs ja August: Osage County. Susan Sarandon muistetaan kenties parhaiten Geena Davisin aisaparina elokuvasta Thelma & Louise. Sarandonilta on tulossa yhteensä peräti yhdeksän elokuvaa tämän ja ensi vuoden aikana, joista mainittakoon Cloud Atlas, Snitch ja Mother's Day.

Mahtavaa naiset! Teitä tarvitaan!

Kilpailut

Uusimmat