Ruotsin EU-valitus meni läpi: Suomi joutuu laimentamaan keskioluen!

01.04.2017 11:00 - Mikko Räsänen

Suomen yritys uudistaa alkoholilakia oli liikaa Ruotsille.

Suomi on uudistamassa alkoholilakiaan. Uusi huomattavasti nykyistä vapaampi laki pidentäisi ravintoloiden aukioloa, laajentaisi festivaalin anniskelualueita, poistaisi erilliset ravintoloilta erilliset A- ja B-oikeudet ja mahdollistaisi ravintoloille sen, että ne myyvät juomia kotiin lähteville asiakkaille mukaan vietäviksi.

Lain piti mahdollistaa senkin, että A-olut ja vahvat lonkerot tulisivat Alkoista lähikaupoissa myytäväksi. Tuo osa suunnitelmasta jää kuitenkin toteutumatta, koska Ruotsi teki asiasta valituksen EU:lle. Eilen tuli tieto, että valitus on hyväksytty ja EU asettui Ruotsin kannalle. Uusi linjaus on se, että vahvat juomat pysyvät jatkossakin vain Alkossa ja ruokakaupoissa myytävän oluen vahvuus saa jatkossa olla korkeintaan 3,5 prosenttia - eli täsmälleen samanvahvuista, mitä se on Ruotsissa.

- Olemme päätökseen tyytyväisiä. Ymmärrämme, että Suomessa valituksemme on saattanut aiheuttaa ihmetystä, mutta tälle on vahvat järkiperäiset syyt, Ruotsin "Alkon" eli Systembolagetin tiedotuspäällikkö Inge Ölsson kertoo. 

- Jo aikaisemmin on ollut ongelmallista, että suomalaiset lähikaupat myyvät 4,5-prosenttista olutta, kun meillä on myynnissä vain 3,5-prosenttista. Tämä näkyy erityisesti Tornio-Haaparanta -alueella, missä oluen myynti Ruotsin puolella on olematonta, kun kaikki hakevat Suomesta vahvempaa olutta samalla hintaa.

- Vahvemmasta oluesta seuraavat haittavaikutuksetkin ovat suurempia kuin 3,5-prosentin oluesta. Vahvasta oluesta humaltuu nopeammin, terveysongelmat ovat suurempia ja rattijuopumukset yleisempiä. Jos Suomen lakimuutos olisi mennyt läpi ja vahvat oluet tulleet lähikaupoissa myytäviksi, olisivat nämä ongelmat vain lisääntyneet. Ölsson jatkaa.

Suomen panimoliiton toimitusjohtaja Keimo Ohranen sai tiedon päätöksestä jo eilen. Hän ottaa muutoksen yllättävän rauhallista.

- Viime kädessä panimot valmistavat juuri sellaista olutta, mitä säännöt sallivat, Ohranen muistuttaa ja harmittelee lähinnä sitä, että tuotantolinjojen säätäminen uusia standardeja vastaavaksi ottaa aikaa.

- Onneksi tässä on siirtymäaika vuoden loppuun asti.

Miten kauan 4,5-prosenttista olutta saa suomalaisista kaupoista?

- Panimot ovat tähän aikaan vuodessa täyttäneet varastojaan kesän myyntejä varten, ja nyt varastot ovat täynnä. Uskoisin, että selvitään kesän yli ennen kuin varastot alkavat tyhjentyä. Vielä ei siis ole kiire hamstrata olutkoreja kotivarastoihin, Ohranen muistuttaa.

Kilpailut

Uusimmat