Kuva: Fotolia

Oho! 7 asiaa, jotka hammaslääkäri tietää sinusta vain katsomalla suuhusi

20.11.2016 21:15 - Karoliina Kotala

Hammaslääkäristä monella tulee mieleen vain reikien poraaminen tai hammaskiven poisto, mutta hammaslääkäri näkee todellisuudessa suustasi paljon muutakin.

Suun voidaan sanoa olevan ikkuna kehoosi ja suussa voidaan nähdä ensimmäiset merkit niinkin vakavista sairauksista kuin syöpä, anemia ja diabetes. Suun hyvinvointi voikin paljastaa elämäntavoistamme paljon enemmän kuin uskoisimme. Hammaslääkärisi näkee muun muassa seuraavat seikat: 

Käytit hammaslankaa ennen tuloasi lääkäriin, mutta muutoin et käytä hammaslankaa koskaan 

Valitettavasti hammaslääkäriään ei voi huijata uskomaan, että käytät hammaslankaa päivittäin käyttämällä lankaa vain juuri ennen lääkärikäyntiä. Ikenet reagoivat nopeasti lankaukseen, jos se tehdään aniharvoin ja usein juuri ennen lääkäriaikaa hammaslankaa käyttävät asiakkaat käyttävät melko kovia otteita, joka näkyy heti ikenissä. 

Olet raskaana 

Jopa 40 prosenttia naisista kärsii ientulehduksista raskausaikanaan. Hormonimuutokset kehossa saavat tietyt suun bakteerit lisääntymään. Vaiva yleensä hoituu itsestään raskauden loputtua ja ilmenee useimmiten raskauden alkuvaiheen jälkeen. 

Pureskelet kynsiäsi 

Hampaiden ahkera pureskelu näkyy hampaiden pinnan rosoisuutena ja jopa lohkeiluna.Tapa voi johtaa leuan kipuiluun ja hampaiden epätasaisuuteen, joten pohdi hammaslääkärisi kanssa keinoista päästä tavasta eroon. 

Sinulla on terveysongelmia 

Pahanhajuiselle hengitykselle on monta syytä, mutta hammaslääkärit opetetaan tunnistamaan tietyt merkit pahasta hajusta. Esimerkiksi jos haju on makea, voi se kieliä sokeritaudista ja jos taas haju on kalainen, voi se olla merkki munuais- tai maksavaivoista. Hammaslääkäriltäsi saat ohjeet jatkohoitoon. 

Sairastat syömishäiriötä 

Moni asiakas yllättyy siitä, että heidän hammaslääkärinsä on ensimmäisiä ihmisiä, joka kysyy onko potilaalla mahdollisesti syömishäiriö. Bulimia kuitenkin jättää nopeasti hampaisiin tunnistettavan jäljen.  

Kärsit vitamiininpuutoksesta 

Tiettyjen vitamiinien ja hivenaineiden puutos jättää nopeasti jälkensä hampaisiin ja suuhun. Esimerkiksi verta vuotavat ikenet ja lisääntyneet tulehdukset ovat usein seurausta vitamiinien puutoksesta. Harva tietää, että myös raudan puute näkyy suussa monin tavoin.  

Sinulla on alkoholiongelma 

Alkoholia paljon kuluttavilla on usein paljon reikiä hampaissaan, koska alkoholi kuivattaa suuta, joka puolestaan altistaa rei'ille. 

Rakastat limuja 

Makeat limut pehmentävät hammasta ja altistavat lohkeilemisille. Energiajuomat ovat tavallisia limsoja haitallisempia hampaille, joten niitä kannattaa välttää. 

Lue myös: Miten hampaat pystyy valkaisemaan kotona turvallisesti? Hammaslääkäri neuvoo

Lähde: Women's Health Magazine

Kilpailut

Uusimmat