Kuva: AOP

Kotityö, joka unohtuu monilta - voi myös pahentaa allergisen oloa

07.05.2019 08:45 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Katupölyn sekä siitepölyn kulkeutumista sisään voi estää kunnollisilla ilmansuodattimilla.

Katupölyn ja siitepölyn kulkeutumista sisään voi estää kunnollisilla ilmansuodattimilla. Tähän asti ilmanvaihdon suodattimien vaihtaminen on ollut asukkaan tehtävä, mutta nykyään se on siirretty taloyhtiön vastuulle. Omakotiasujien täytyy kuitenkin hoitaa homma edelleen itse. 

– Jos imurin pölypussi täyttyy, sen imuteho heikkenee. Samalla tavalla käy ilmanvaihdon suodattimille. Jos suodatin likaantuu liikaa, ilma ei enää kulje kunnolla sen läpi. Tämä aiheuttaa tunkkaisuutta. Lisäksi kodin sisäilman laatu kärsii, kun poistoilmaventtiilit alkavat imeä korvausilmaa sieltä mistä saavat, kuten viemäristä ja rakenteiden raoista, muistuttaa Terveysilman avainasiakaspäällikkö Teemu Parkkinen.

Hyvälaatuisilla suodattimilla estetään tehokkaasti katupölyn ja siitepölyn kulkeutuminen sisään. Siksi ne tulee vaihtaa säännöllisin väliajoin.

– Keväisin puhutaan katupölystä ja hiekoitushiekan poistosta. Siitepölykauden lähestyessä muistutetaan allergialääkityksen aloittamisesta. Puhtaiden suodattimien merkitystä ei kuitenkaan muisteta korostaa, vaikka ne helpottaisivat erityisesti allergikkojen oloa. Siitepölykausi on jatkuu Suomessa pitkään, elo-syyskuulle asti, Parkkinen sanoo.

Ilmanvaihdon suodattimet poistavat sisään tulevasta raittiista ilmasta siitepölyä, katupölyä ja muita pienhiukkasia. Puhdas tuloilma parantaa sisäilman laatua, helpottaa hengitysteiden ärsytystä ja estää esimerkiksi seinien ja verhojen tummumista.

– Ilmansuodatinten välillä on todella isoja laatueroja. Heppoisimmat ovat hyönteissuojan luokkaa. Ne keräävät kyllä näkyvät hiukkaset, mutta pienemmät hiukkaset kulkevat niistä läpi. Siksi suodattimia valitessa kannattaa kiinnittää huomiota suodatinluokkaan. Se kertoo materiaalin laadusta ja tiheydestä, Parkkinen neuvoo.

Suodatinluokka on merkitty tuotepakkaukseen. Esimerkiksi F7-luokan hienosuodattimet nappaavat lähes kaikki yli 0,4 mikrometrin kokoiset hiukkaset.

Jos siis olet allergikko kannattaa tarkastaa omien suodattimien kunto viimeistään nyt, jotta ei tule pahentaneeksi oloaan ihan turhaan.

Lue myös: Liikunnalle voi olla allerginen - katso mitä se tarkoittaa

Lue myös: Myös alkoholille voi olla allerginen - katso millaiset oireet kertovat yliherkkyydestä

Kilpailut

Uusimmat