Pääse limsakoukusta vihdoin eroon – 10 tapaa päihittää addiktio

06.03.2015 21:45 - Eeva Rajala

Kofeiinipitoisten virvoitusjuomien runsas litkiminen on epäterveellistä. Samalla niitä on vaikea vastustaa ihanan maun, miellyttävän kuplinnan ja energisoivan vaikutuksen takia.

Totuus on se, että mitä enemmän virvoitusjuomia juo - tavallisia tai kevytversioita - sitä haitallisempaa se on. Virvoitusjuomien vähentäminen on aina paikallaan, vaikka niitä joisikin vain silloin tällöin. Limujen juonnin vähentäminen tukee painonhallintaa ja kokonaisvaltaista terveyttä.

Suurin riski syntyy virvoitusjuomien runsaasta kalorimäärästä. Ravitsemusta tutkinut professori Lona Sandon kertoo Huffington Post -lehdelle, että tavallisen virvoitusjuoman kalorit tulevat yksinomaan lisätystä sokerista, eikä juomista saa kovinkaan merkittävästi vitamiineja tai mineraaleja, tai edes hyviä hiilihydraatteja.

Light-juomat eivät sen parempia

Sokerittomissa virvoitusjuomissa ei välttämättä ole kaloreita, mutta ne eivät myöskään ole täysin terveellisiä. Ne eivät välttämättä myöskään auta pudottamaan painoa. Kevytjuomissa voi myös olla samat terveysriskit kuin normaaliversioissa, ja ne on yhdistetty myös sydänsairauksiin ja masennukseen.

Virvoitusjuomien säännöllinen nauttiminen voi aiheuttaa myös kariesta ja diabetesta ja voi olla huonoksi koko luustolle. Sandonin mukaan limujen sisältämä fosfori voi olla syynä moniin ongelmiin.

Virvoitusjuomien vähentäminen tai niistä kokonaan eroon pääseminen voi olla vaikeata, mutta seuraavilla tavoilla addiktion voi päihittää hiljalleen:

1. Vieroita itsesi hitaasti

Virvoitusjuomista kannattaa vieroittaa itsensä hitaasti, samalla tavoin kuin vierottaisi itsensä mistä tahansa asiasta, josta on tullut riippuvaiseksi. Jos kuitenkin haluat lopettaa kuin seinään, voit huijata itseäsi ajattelemalla, että pidät vain parin viikon tauon. Kun "tauko" on ohi, juot limuja automaattisesti vähemmän, sillä aika on tehnyt tehtävänsä.

2. Sekoita joukkoon vettä

Kannattaa aloittaa sekoittamalla puoli lasillista virvoitusjuomaa ja puoli lasillista vettä. Näin juot automaattisesti vähemmän itse virvoitusjuomaa ja samalla nesteytät kehoa terveemmin.

3. Laske kalorit

Puolen litran kolapullossa on noin 240 kaloria. Se on paljon. Kannattaa hankkia jonkinlainen sovellus, jonka avulla päivän aikana nautittuja kaloreita on helppo laskea.

4. Laske vaadittava treenimäärä

Kaloreiden lisäksi kannattaa laskea, miten paljon pitäisi kuntoilla, ennen kuin olet polttanut kaikki virvoitusjuoman sisältämät kalorit. Viime vuoden tutkimuksen mukaan puolen litra limupullon verran kaloreita saa poltettua noin kahdeksan kilometrin kävelylenkillä tai 50 minuutin hölkällä.

5. Vaihda juoma makeuttamattomaan teehen

Jos tarvitset aamulla kofeiinipitoisen juoman, etkä ole kahvin litkijä, juo makeuttamatonta teetä. Tee voi olla yhtä raikastavaa ja lisäksi terveellisempää kuin virvoitusjuomien litkiminen.

6. Juo ensin vettä

Kun virvoitusjuomahimo iskee, juo ensin iso lasillinen vettä. Usein ihmiset juovat limuja vain, koska ovat kyllästyneitä tai janoisia. Vesi on parempi vaihtoehto.

7. Suosi luonnonmukaisia juomia

Vältä juomia, joissa on runsaasti lisäaineita. Terveellisemmät juomat saattavat olla kalliimpia, mutta juot niitä samalla vähemmän.

8. Vaihda limut kivennäisveteen

Kivennäisveden voi itsekin maustaa vaikkapa hedelmäpaloilla.

9. Juo itsetehtyjä makuvesiä

Veden voi maustaa muun muassa yrteillä, hedelmillä tai marjoilla, mikäli pelkkä veden litkiminen ei kiinnosta.

10. Juo kofeiinitonta limua

Jos virvoitusjuomista on todella vaikea päästä eroon, kannattaa valita ensihätään kofeiinittomia limuja. Näin keho pääsee hiljalleen eroon mahdollisesta kofeiinikoukusta.


Lue myös: Katso, miltä näyttää keitetty cokis. Voi olla, ette juo enää virvoitusjuomia katsomisen jälkeen.

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat