Kuva: Fotolia

Ovatko tunteesi välillä sekaisin? Rasittava ilmiö selittyy psykologisella faktalla

01.02.2016 21:15 - Senni Loikala

Jos olet ollut samanaikaisesti surullinen, mutta myös helpottunut, koskee tuore tutkimus sinua. Tunteiden sekoittuminen voi jopa lisätä hyvinvointiasi.

Ihmisen elämään kuuluu, että välillä tunteet menevät sekaisin. Kanadalaisten ja yhdysvaltalaisten tutkijoiden mukaan tunteiden sekoittuminen voidaan jakaa kahteen tyyppiin.

Ensimmäisessä sekoittuvat positiiviset ja negatiiviset tunteet. Toisessa ihminen pystyy erittelemään, mitä kaikkia tunteita hän tuntee samaan aikaan. Ne saattavat olla monimutkaisempia tunteita, kuin vain ”hyviä” tai ”huonoja”.

Waterloon ja Michiganin yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan ihmisen tunne-elämästä pystyy löytämään erilaisia hallitsevia piirteitä sen perusteella, missä päin maailmaa hän asuu.

Tulokset

Tutkimuksen mukaan länsimaissa asuvien ihmisten tunteet sekoittuvat harvemmin, kuin muualla maailmassa asuvilla henkilöillä. Kun länsimaissa asuvan tunteet sekoittuvat, kokee hän yleensä sen johtuvan itsestään, omista sisäisistä asioistaan.

Puolestaan esimerkiksi Venäjällä, Japanissa ja Intiassa asuvat ihmiset kokevat, että heidän tunteensa sekoittuvat sen seurauksena, että he myötäelävät vahvemmin toisten huolia, toiveita ja tunteita. Tämä sekoittaa myös heidän omat tunteensa.

Mitä enemmän ihmisten tunteet ovat sidoksissa muihin ihmisiin, sitä enemmän ne myös sekoittuvat.

Tunteiden sekoittuminen tekee hyvää

Aiemman tutkimuksen mukaan monenlaisten tunteiden kokeminen yhtaikaa lisää kuitenkin ihmisen hyvinvointia, joten erilaisten tunteiden kokeminen samanaikaisesti ei ole huono asia – toisin kuin, mitä monet ovat luulleet.

Tutkimuksesta kirjoittaa yhdysvaltalainen The Atlantic -lehti, ja se on julkaistu myös Journal of Personality and Social Psychology -lehdessä.


Lue myös: Jenni Vartiainen ei häpeile itkemistä: "Tunteet kuuluvat musiikkiin"

Lähde: The Atlantic

Kilpailut

Uusimmat