Kuva: Fotolia

Haluatko nauttia joulusta kuin lapsi? Kahdeksan keinoa auttavat keskittymään olennaiseen

10.12.2015 22:15 - Pauliina Jokinen

Joulu voi olla myös ilon ja rentoutumisen aikaa.

Monen toiveissa on viettää rauhallinen joulu ja rentoutua läheisten kanssa. Totuus saattaa kuitenkin olla stressiä, aikatauluja ja kiristynyttä tunnelmaa. Olisikin ihanaa viettää joulua kuten lapsena: laskea päiviä aattoon, nauttia kiireettömyydestä ja rakennella palapelejä.

Hyviä uutisia: se on mahdollista! Kun luovut liioista odotuksista ja aikatauluista jää jäljelle aikaa ja rauhaa. Lapsenmielisen joulun voi tavoittaa ainakin seuraavilla keinoilla:

Aseta kohtuulliset odotukset

Kun kuusi on koristeltu ja joululaulut soivat, kaikki on hyvin. Totuus on, että rauha lasten ja jopa aikuisten kesken saattaa loppua lyhyeenkin, joten nauti hetkestä: haistele kuusta, nauti pipareista ja glögistä. Älä haaveile täydellisestä joulusta, sillä sellaista ei ole olemassakaan. On vain täydellisiä tai lähes täydellisiä hetkiä. Säilö ne mielesi muistikortille. Kohtuullisten odotusten luominen auttaa välttämään pettymyksiä ja itkupotkuraivareita.

Ole joustava suunnitelmistasi

Kontrollihirmu pilaa monen muunkin tunnelman. Tee suunnitelmia, mutta ole valmis joustamaan niistä tarpeen tullen. Jos sairastut, laita jouluelokuva pyörimään ja käperry sohvalle. Jos kinkku on liian kuiva kipitä sukulaisille syömään. Hätä ei ole tämän näköinen.

Pidä kiinni rutiineista, kun siihen on mahdollisuus

Riko rutiineja hiukan, jotta loma todella tuntuisi lomalta. Pidä kiinni kuitenkin peruspilareista: valvo hiukan pidempään, mutta nuku riittävästi, syö aamupalaksi keksejä, mutta pese hampaat aamuisin ja iltaisin. Käy lenkillä, mutta jätä punttisali väliin.

Rauhoita tahtia

Jouluna on helppo haksahtaa liian tiukkoihin aikatauluihin. Jätä kaikki ylimääräinen pois ja tee vain sellaisia lupauksia, joista voit pitää kiinni. Hoppuilu vie varmasti tunnelman.

Anna enemmän kokemuksia, vähemmän lahjoja

Tutkimuksetkin ovat todistaneet, että mitä enemmän saamme lahjoja, sitä tyytymättömämpiä olemme. Anna siis muutama tarkasti valittu lahja ja keskity niiden avaamiseen yhdessä. Viettäkää perheen kanssa yhdessä aikaa ja pelatkaa lautapelejä.

On loma, joten lomaile

Tee vain ne välttämättömyydet, joita et voi jättää hoitamatta, mutta sulje sähköposti ja vältä puhelimen räpläämistä. Instagram-seuraajiesi ei tarvitse tietää joulusi jokaista hetkeä.

Nauti perinteistä

Katso Lumiukko aattoaamuna televisiosta, käy sytyttämässä haudalla kynttilä ja syö riisipuuroa. Juo glögiä äläkä mieti kaloreita. Pitäkää kiinni perinteistä, uudistakaa niitä tai luokaa uusia, sillä ne tuovat juhlan tunnun.


Lue myös: Onko tässä kaikkien aikojen koskettavin joulumainos? Katso

Lähde: Psychology Today

Kilpailut

Uusimmat