Kuva: Fotolia

Haluatko yhden, kaksi vai kolme lasta? Katso, minkä ikäisenä yrittäminen pitäisi aloittaa

17.11.2015 08:15 - Rea Tallgren

Lapsia ei luonnollisestikaan voi tilata kuin mittatilaustuotteita. Oman lapsiluvun todennäköisyyteen voi kuitenkin vaikuttaa radikaalisti sillä, milloin hedelmöittymistä alkaa yrittämään. 

Moni haaveilee lapsista, mutta haluaa ensin luoda uraa tai nauttia vapaudestaan. Tuoreiden tutkimusten valossa lasten tekemisessä lasten ihanneluku kannatta ottaa huomioon, sillä se vaikuttaa siihen, milloin lastenhankkimista kannattaisi alkaa yrittämään.

Jos pariskunta haaveilee yhdestä lapsesta ilman hedelmöityshoitoja, kannattaisi ehkäisy jättää pois viimeistään naisen ollessa 32-vuotias. Jos pariskunta haaveilee kahdesta lapsesta, kannattaisi lastenteko aloittaa naisen ollessa 27-vuotias ja jos kolmesta, kannattaisi yrittäminen aloittaa viimeistään naisen täyttäessä 23.

Hedelmöityshoidot mahdollisuutena

Jos hedelmöityshoitoihin on mahdollista turvautua, voi yrittämisen aloittaa hieman myöhemmin. Hedelmöityshoitojen ollessa mahdollisia, voi yhden lapsen perhe toteutua vielä naisen ollessa 35-vuotias. Kahden lapsen perhe puolestaan voi toteutua naisen ollessa ehkäisyn pois jäädessä ja hoitojen alkaessa 31-vuotias. Kolmen lapsen ollessa haavelukuna, kannattaisi yrittäminen aloittaa naisen ollessa 28-vuotias. 

Jos ihminen on valmis hyväksymään laskeneen todennäköisyyden saada haluttu lapsiluku täyteen, voi lastenteon aloittaa tutkijoiden mukaan myös 4-11 vuotta myöhemmin kuin suositeltuina ikävuosina. 

Suomessa ensisynnyttäjien keski-ikä oli vuonna 2014 28,6 vuotta, kertoo THL. Väestöliiton mukaan näyttää siltä, että on vahvistumassa kaksi trendiä: toisaalta lapsettomuus ja suurperheiden määrän kasvu. 

Lue myös: Haaveiletteko lapsista? Kysykää ensin 10 paljastavaa kysymystä

Lähde: Oxford Journals

Kilpailut

Uusimmat