Käytä vaikka kasvonaamiona - katso lista ketsupin erilaisista hyödyistä

12.09.2015 15:15 - Senja Rapila

Moni luulee, että ketsuppi on tarkoitettu vain ja ainoastaan ruokailuun. Siitä kuitenkin hyötyy monessa muussakin asiassa.

Ketsuppi on yllättävän monipuolinen elintarvike. Sen lisäksi, että se on mainio tapa maustaa erilaisia ruokia, voi sillä helpottaa normaaliarkea monin keinoin.

Kattilan putsaaminen

Kupari sekä ruostumattomat teräskattilat ovat taipuvaisia tummumaan. Ongelma ilmenee kun kupari ja happi reagoivat toisiinsa, muodostaen kuparioksidia kattilan pintaan.

Ketsuppi sisältää etikkahappoa (heikko, orgaaninen kemikaali, joka antaa mausteelle sen karvaan maun), joka reagoi tummumista vastaan. Etikkahappo muuttaa kuparioksidin/tummuneen kohdan kupariasetaatiksi sekä vedeksi, joka liukenee vedellä. Liota siis kattilaasi hetki ketsupissa ja pese se sen jälkeen sienellä: näin tummunut kohta kattilassasi on poissa.

Kasvonaamio

Tomaatti sisältää lykopeenia, joka on vahva antioksidantti. Se voi korjata auringossa tulleita iho-ongelmia sekä A, C sekä K -vitamiinien avulla suojata ihoa myöhemmiltä vaurioilta. Lykopeeni auttaa kollageenin tuotannossa, joka on tärkeä osa ihon kunnon ylläpidossa. Kokeile siis ketsuppi-kasvonaamiota ja anna sen vaikuttaa ihollasi noin 15 minuuttia.

Likapaakuista eroon pääseminen

Mikäli lemmikkisi pyörii liassa tai eläimen jätöksissä, kokeile pesun yhteydessä noin 10 minuutin ketsuppihoitoa turkille. Ketsuppi ei välttämättä pysty neutralisoimaan hajua, mutta ketsupin etikka auttaa tahmaisuuden sekä ulostepaakkujen poistamisessa. Pidä kuitenkin koirasi paikallaan (esimerkiksi pyyhkeeseen tai vastaavaan kiedottuna) ketsuppihoidon aikana, sillä ketsuppi seinillä, matoilla ja katossa voi olla ikävä yllätys.

Hopeaesineiden puhdistaminen

Ketsuppi on erittäin hapokas elintarvike - osaksi sen takia että se sisältää niin paljon etikkaa ja toiseksi tomaatti itsessään sisältää useita erilaisia hapokkaita aineita. Tämä poistokeino ei toimi hopeasulfiidiin, mutta laadukkaaseen kuparioksidia sisältävään hopeaan se tehoaa: se saa tummuneenkin hopean loistamaan. Anna ketsupin vaikuttaa materiaalissa noin viisi minuuttia ennen puhdistamista.

Ruosteen poistaminen ulkokalusteista

Ruostetta syntyy, kun vesi ja happi reagoivat kemiallisesti puutarhatuolin raudan kanssa. Happoiset tuotteet ovat erittäin hyviä poistamaan ruostetta, joka on tässä kemiallisessa reaktiossa syntyvän rautaoksidin muoto. Etikkahappo ketsupissa muuttaa rautaoksidin rauta-asetaatiksi (ruosteeksi), jonka voit vain pestä pois raudan pinnalta. Anna ketsupin vaikuttaa hetki ja hinkkaa kohta kevyesti puhtaaksi.

Lue myös: Sipsit, kananmunat ja 5 muuta ruokaa, joita et ole välttämättä hoksannut pakastaa

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat