Perjantairesepti: Herkullinen, vanhanajan lihamureke

22.02.2013 11:15 - Niina Jokiaho

Lihaliemessä paistettu, mehevä mureke maistuu niin pienille kuin suuremmillekin lihan ystäville, etenkin jos takana on tuntien ulkoilu raikkaassa talvisäässä.  

Lihamureke

800g jauhelihaa
1,5 dl korppujauhoja
1,5 dl kermaa
2 dl lihalientä huoneenlämpöisenä
2 munaa
suolaa ja pippuria
tilkka oliiviöljyä
2 sipulia pilkottuina
2 sellerinvartta pieneksi pilkottuna

Murekkeen päälle:
1 tkl tomaattipyreetä
2 tl vahvaa sinappia
5 siivua amerikan pekonia

Uunivuokaan murekkeen ympärille:
5 porkkanaa kuorittuina ja paloiteltuna
5 sipulia kuorittuina ja halkaistuina
pieni nippu persiljaa
2 dl lihalientä
(1 dl kuohukermaa)

1. Anna korppujauhojen turvota kerman ja lihaliemen seoksessa n. 15 min. ja lisää sitten munat ja mausta suoalla ja pippurilla.
2. Kuullota sipulit ja sellerinvarret öljyssä ja ripottele päälle suolaa.
3. Yhdistä korppujauhoseos, sipulit ja sellerit sekä jauheliha kulhossa. Anna maustua 15 -30 min.
4. Muotoile taikinasta uunivuokaan polakan muotoinen murekepitko ja sivele se sinapin ja tomaattipyreen seoksella. Asettele pekoniviipaleet vinottain murekkeen päälle.
5. Aseta kuoritut ja pilkotut vihannekset murekkeen ympärille vuokaan ja kaada lihaliemi päälle.
6. Paista mureketta 200-asteisessa uunissa n. 45 min.
7. Avaa uuninluukku ja lorauta halutessasi lihaliemen sekaan kerma ja anna sen vielä kiehahtaa.

Reseptin on kehitellyt Sikke Sumari ja ohje on julkaistu niin hänen kirjoissaan kuin hänen Ruokaa rakkaudella -ohjelmassaankin.

Maistoin mureketta ensimmäisen kerran siskoni luona ja sen jälkeen lisäsin reseptin pysyvästi rakkaimpien ohjeideni joukkoon. Jostain syystä murekkeesta tulee aina mieleeni jo edesmennyt isoäitini, joka rakasti hyvää, perinteitä kunnioittavaa ruokaa. -Niina, uutistoimittaja



Katso kaikki Perjantaireseptit täältä.

Kilpailut

Uusimmat