Perjantairesepti: Mummo Ankan omenapiirakka

09.11.2012 10:15 - Heli Thoren

Ruokakirjailija Pipsa Hurmerinta on tehnyt oman versionsa Mummo Ankan omenapiirakasta. Sitä nautimme tulevana viikonloppuna - vaikkapa isänpäivän kahveilla.

Mummo Ankan omenapiirakka

Piirakkapohja:

200 g kylmää voita kuutioiksi paloiteltuna

5 dl vehnäjauhoja

suolaa

6-10 rkl kylmää vettä

1 tl maissitärkkelystä (esimerkiksi Maizenaa)

2 dl fariinisokeria

7 omenaa

3 rkl voita

1 vaniljatanko

1 tl kanelia

ripaus neilikkaa

ripaus muskottipähkinää

1. Voitele syvä, halkaisijaltaan 28 cm:n piirakkavuoka. Kauli puolet taikinasta ympyräksi ja vuoraa vuoka sillä. Laita vuoka pakastimeen siksi aikaa, kun valmistat täytteen.

2. Lämmitä uuni 190 asteeseen.

3. Sekoita maissitärkkelys ja fariinisokeri pienessä kulhossa. Kuori omenat ja leikkaa ne viipaleiksi.

4. Lämmitä voi isossa paistinpannussa. Kun voi alkaa ruskistua, lisää siihen puolet omenoista, ja paista niitä matalalla lämmöllä noin 10 minuuttia.

5. Lisää sitten loput omenat, maissitärkkelys-sokeriseos ja mausteet. Anna täytteen kuplia pannulla noin 5 minuuttia ja kaada se sitten kulhoon jäähtymään hetkeksi. Poista vaniljatanko.

6. Kauli piirakkataikinan toinen puolikas vuoan kokoiseksi. Ota piirakkapohja pakastimesta ja kaada omenat siihen. Laita kaulimasi taikinalevy piirakan päälle kanneksi ja nipistä pohja ja kansi kiinni toisiinsa.

7. Voitele piirakka kananmunalla ja leikkaa päälle ilmareiät.

8. Paista piirakkaa uunissa tunnin ajan tai kunnes se on kullanruskea.

9. Anna jäähtyä ainakin tunti ennen syömistä. Tarjoile vaniljajäätelön kanssa.

Lisää suussasulavia herkkuja Pipsan Keittiössä -keittokirjassa, 34,40 e, Tammi

Katso kaikki Perjantaireseptit täältä.

Kilpailut

Uusimmat