Kuva: Laitilan kanatarha

Tökkiikö rahkan syönti? - Kokeile maidottomia ja sokerittomia proteiiniherkkuja

02.02.2016 15:00 - Anniina Ojutkangas

Yhä useampi terveydestään kiinnostunut on siirtynyt maidottomaan, gluteenittomaan ja vähäsokeriseen ruokavalioon huomattuaan sillä olevan positiivisia vaikutuksia hyvinvointiin.

Proteiinit ovat välttämättömiä perusravintoaineita. Ne ovat tärkeitä solujen rakennusaineita, mutta niillä on monia muitakin terveysvaikutuksia. Proteiineilla on tärkeä rooli esimerkiksi vastustuskyvyn ylläpidossa ja ne auttavat painonhallinnassa, koska pitävät nälän pitkään poissa.

Tarvittavan määrän proteiinia saa normaalista monipuolisesta ruokavaliosta, mutta moni tankkaa suuria määriä lisäproteiinia maito- ja lihatuotteiden muodossa. Niiden sisältämiä terveellisiä aminohappoja saa kuitenkin muualtakin

Mitä siis syödä, kun rahkansyönti alkaa tökkiä eikä lihakaan maistu?

Kananmuna on varsinainen ravintoainepommi, joka sisältää kaikkia välttämättömiä aminohappoja, runsaasti hyvin imeytyvää proteiinia, sekä huikean määrän eri vitamiineja. Se on luonnostaan gluteeniton, maidoton ja sokeriton, ja sopii näin monelle erikoisruokavaliota noudattavalle.

Kokeile vaikkapa elokuvatähtien suosikkivälipalaa, valkuaismunakasta, josta voit tehdä makusi mukaan joko suolaisen tai makean. Rasvaton valkuaisomeletti sopii aamun aloitukseen, ilta- tai välipalaksi, ja myös omenainen valkuaispuuro on kokeilun arvoinen.

Täyttävä puuro syntyy perinteisestä kaurapuurosta sekä omenan ja vaniljan makuisesta nestemäisestä valkuaisesta. Kaurapuurosta on tärkeitä kuituja ja maustettu valkuainen sisältää laadukasta proteiinia.

Valkuaisomeletti

2,5 dl Laitilan Proegg Valkuaista

1 pieni sipuli

75 g leikkelettä tai 50 g pakastepinaattia

Ripaus suolaa, mustapippuria ja chiliä

Yrttejä

2 rkl oliiviöljyä paistamiseen

Sekoita kulhossa valkuainen, leikkele/pinaatti ja mausteet. Kuumenna oliiviöljy pannulla ja kaada valkuaisseos siihen. Munakas palaa helposti ja jää kiinni paistinpannuun, joten laske lämpötilaa heti öljyn kuumennuksen jälkeen. Anna hautua hetken.

Kokeile reunoista paistinlastalla, irtoaako omeletti helposti pannusta. Käännä se puoliksi niin, että juustoraasteet jäävät “taskuun”. Kun saat lastan kokonaan omeletin alle, on valmis siirrettäväksi lautaselle.

Koristele yrteillä ja nauti raikkaan salaatin kera!

Makea valkuaisomeletti

Voit tehdä valkuaisomeletista myös makean version korvaamalla leikkeleen/pinaatin ja sipulin lempimarjoillasi. Lisää päälle juoksevaa luomuhunajaa, ja nauti!

Omenainen valkuaispuuro

Kaurahiutaleita

Laitilan Proegg Smoothieta (omena-vanilja)

Omenaa, marjoja ja kanelia

Tee näin:

Sekoita kaurahiutaleet veteen ja laita mikroon kypsentymään. Kun puuro on lähes valmista, ota se pois mikrosta, ja kaada joukkoon smoothieta. Sekoita hyvin ja anna tekeytyä hetki. Kokonaisuuden voit halutessasi kruunata oman maun mukaan marjoilla, omenalohkoilla sekä ripauksella kanelia.

Lähde: www.laitilankanatarha.fi

Kilpailut

Uusimmat