Kuva: Fotolia

Vaara ruokakupissa! 15 ruoka-ainetta, joita ei saa ikinä antaa koiralle

02.04.2016 14:15 - Tarja Vilén

Monet tietävät, että esimerkiksi ksylitoli ja suklaa ovat vaaraksi koirille. On kuitenkin muitakin ruokia, joita tulisi välttää.

Tiedätkö kaikki ruoka-aineet, joita ei pitäisi antaa karvaiselle perheenjäsenelle? Monet näistä ruoka-aineista eivät sovi muillekaan kotieläimille. Ota talteen koko listaus:


1. Suklaa

Suklaan sisältämä teobromiini aiheuttaa myrkytyksen. Mitä tummempaa suklaa on, sitä vaarallisempaa se on. Myös kaakaojauhe voi aiheuttaa myrkytyksen jo pieninä annoksina.

2. Kofeiini

Kofeiinia on eniten kahvissa, mutta sitä on myös teessä ja kolajuomissa. Kofeiini vaikuttaa samalla tavalla kuin suklaa, eli se voi aiheuttaa myrkytyksen.

3. Viinirypäleet ja rusinat

Viinirypäleet ja rusinat voivat aiheuttaa äkillisen myrkytyksen, mikäli koira tai kissa on saanut niitä ison annoksen. Pienemmät annokset aiheuttavat munuaisvaurioita. Myrkytys ilmenee tavallisina myrkytysoireina, kun taas munuaisvaurio tulee esiin virtsaamisen vähenemisenä tai loppumisen.

4. Ksylitoli

Erityisesti koiran elimistössä ksylitoli saa aikaan insuliinin erityksen voimistumisen, minkä seurauksena veren glukoosi laskee rajusti, ja koira ajautuu hypoglykeemiseen shokkiin. Muiden myrkytysoireiden lisäksi koira usein kramppaa ja tärisee voimakkaasti. Lisäksi ksylitoli voi aihettaa maksavaurioita koiralle.

5. Sipuli ja valkosipuli

Sipuli aiheuttaa anemiaa, eli punasolujen määrän vähenemistä veressä. Sipuli on haitallista kaikissa muodoissaan, raakana, kypsennettynä ja jauheena. Anemiamuutosten kehittyminen voi kestää päiviä. Aneemisen eläimen limakalvot ovat vaaleat tai keltaiset, sillä voi olla hengitysvaikeuksia, virtsa voi olla tummaa ja lemmikki vaikuttaa heikolta.

6. Avokado

Haitallista annosta ei tiedetä, joten avokadoa ei tulisi antaa eläimille lainkaan. Avokado aiheuttaa nesteen kertymistä rintaonteloon, minkä seurauksena hengittäminen vaikeutuu. Muut oireet ovat myrkytysoireita.

7. Alkoholi

Koiran ja kissan elimistö ei kestä alkoholia lainkaan, sillä pienetkin annokset vaurioittavat maksaa. Myrkytysoireet ovat samankaltaisia kuin muissakin myrkytyksissä. Selvää on varmasti sekin, että tupakka ei sovi myöskään lemmikeille.

8. Raaka kala

Jatkuvasti syötettynä raaka kala aiheuttaa tiamiinin puutosta. Puutos voi aiheuttaa hermostoperäisiä oireita, kuten kouristuksia tai laajat mustuaiset silmissä. Lisäksi lemmikki voi saada leveän heisimadon eli lapamadon järvikalasta, jota ei ole kypsennetty tai pakastettu.

9. Hiiva

Hiiva ja hiivaa sisältävät taikinat turpoavat lemmikin mahalaukussa aiheuttaen kipua. Lisäksi hiiva voi aiheuttaa käydessään myös alkoholimyrkytyksen.

10. Maito

Maito sisältää laktoosia. Suurin osa eläimistä ei kykene sulattamaan laktoosia, ja sen seurauksena ne saavat maidosta vatsavaivoja ja ripulin.


11. Vauvanruoka

Jos haluaa syöttää koiralleen vauvanruokaa, kannattaa varmistua, ettei ruokaan ole lisätty sipulijauhetta.

12. Macadamiapähkinät

Macadamiapähkinöitä on esimerkiksi joissakin kekseissä. Ne aiheuttavat koiralle myrkytysoireita.

13. Persikat ja luumut

Persikoiden ja luumujen ongelma on niiden kivissä. Kivet voivat aiheuttaa tukkeumia. Lisäksi persikoiden ja luumujen kivet sisältävät syanidia.


14. Suola

Sipsejä on turha lähteä syöttämään koiralle. Liika suolan nauttiminen lisää juomista, sitä myötä pissailua ja saattaa johtaa myrkytykseen.


15. Sokeri

Koiralle täysin tarpeeton raaka-aine, joka voi johtaa ylipainoon ja diabetekseen.


Lisäksi koiralle ei tulisi syöttää raparperin lehtiä, sitruunaöljyä tai maissintähkiä.

Lähteet: Expressen, eläinlääkäri.fi ja kuono.fi.

Lue lisää aiheesta koirat

Pääsiäisherkut voivat olla vaaraksi koirille - vakuutusyhtiö kertoo, mistä myrkytyksen tunnistaa Syyhylääkkeet voivat olla lemmikeille vaaraksi - Fimea kertoo, mistä tunnistat myrkytysoireet Viime vuoden suosituimmat koirarodut Suomessa julkistettiin - yksi rotu hurmaa vuodesta toiseen Katso kaikki

Kilpailut

Uusimmat