Kuva: Fotolia

Asiat, jotka kannattaa tehdä ennen reissua - 10 kohdan check-list lomailijalle

26.11.2015 10:15 - Senja Rapila

Jos olet talvella lähdössä lyhyelle tai hieman pidemmällekin lomareissulle, on hyvä pitää selkeää listaa siitä, mitä kotona tulisi tehdä ennen reissulle lähtemistä.

Lomareissuja suunnitellessa on hyvä alkaa jo miettimään, mitä kaikkea kannattaa tehdä ennen lomareissun alkamista. Jos olet lähdössä viikoksi lappiin tai kuukaudeksi Thaimaaseen, on tämä lista kummassakin tapauksessa hyödyllinen.

Tässä onkin siis 10 kohdan check-list, jota kannattaa noudattaa lomailun alkaessa:


1. Irrota elektroniikkalaitteet seinistä

Kaikki seinään kytketyt laitteet käyttävät sähköä sinun matkasikin aikana, vaikka ne eivät olisikaan päällä. Jos siis irroitat laitteet suosiolla seinästä, säästät huomattavan summan sähkölaskussasi. Muista myös tarkistaa, että hella on pois päältä!

2. Sulje ikkunat

Suurimmaksi osaksi turvallisuuden kannalta, mutta myös luonnon takia: koskaan ei voi tietää, millaiset säät riepottelevat asuntoasi matkasi aikana. Vaikka haluaisitkin tuulettaa asuntoasi, tuuleta se niin, että olet vielä kotona. Et todellakaan halua palata kotiisi ja nähdä, että kaatosade on pakannut enemmänkin vettä makuuhuoneesi puolelle.

3. Sulje lämmitys (jos mahdollista)

Sama koskee ilmastointilaitetta. Tämä vähentää sähkönkulutusta,  mutta mikäli matkasi on talvella, voi lämmin asunto olla mukavampi lomalta palatessasi. Vaihtoehtoisesti voit pyytää luottoystävääsi laittamaan asuntosi lämmityksen päälle paria päivää ennen saapumistasi, jos olet pitkällä lomareissulla. 

4. Siivoa jääkaappi

Heitä ensimmäisenä pois kaikki jäänteet, mitä sinulla on jääkaapissasi. Sen jälkeen katso tuotteiden päivämäärät: jos jokin tuote on menossa huonoksi matkasi aikana, heitä se suoraan pois. Näin sinua ei palatessasi odota kotona haiseva jääkaappi.

5. Siisti vessa

Vie vessan roskat ja putsaa pönttö. Voit heittää myös pyyhkeen pesukoriin. 

Siistimisen jälkeen mieti tarkasti, mitä kaikkia tuotteita tarvitset mukaasi. Ota mielummin mahdollisimman vähän tavaroita - myös purkkeja ja kauneudenhoitotuotteita - mukaasi, jotta laukun purkaminen sujuisi mahdollisimman nopeasti. Purkkien sijoittelu vessan kaappiin ei ole kaikista mukavinta puuhaa juuri lomalta palanneena.

6. Vie roskat

On todella tärkeää muistaa viedä roskat varsinkin jääkaapin siivoamisen jälkeen. Kuvittele jos jättäisit sen tekemättä, ja kaikki ennen matkaa heittämäsi ruuat olisivat homehtuneet roskikseen. Homeisien ruokien katku ei todennäköisesti ole mukavin vastaanotto kotiovella.

7. Pese pyykit

Tarvitset selkeästi matkallesi puhtaita vaatteita ja todennäköisimmin parhaimmat vaatteesi ovat pyykkikorissa jo odottamassa pesuvuoroaan. Pese siis likaiset pyykkisi ja pääset kotitöiden tekemisestä suoraan matkalta tullessasi.

8. Sijaa vuoteesi

Mikä onkaan parempaa kuin tulla kotiin reissulta, ja kietoutua sen jälkeen suoraan puhtaisiin lakanoihin.

9. Jätä valmis ruoka-annos pakastimeen

Jos tulet kotiin väsyneenä, ei ensimmäisenä jaksa alkaa tekemään ruokaa. Tästä syystä onkin hyvä, jos pystyt laittamaan jonkinlaisen valmisaterian pakkaseen odottamaan saapumistasi. 

10. Kerro jollekin että olet poissa

Isännöitsijälle tai naapurillesi. On hyvä, että on joku joka pitää kiinteistöäsi silmällä - varsinkin omakotitaloa pidempien reissujen aikana. Voit myös ostaa valvontakameran (ja murtohälytyspalvelun) asuntoosi, jotta pystyt seuraamaan taloasi reaaliaikaisesti. 

Lue myös: Talven 10 lämpimintä lomakohdetta - katso ja inspiroidu

Lähde: Refinery

Kilpailut

Uusimmat