Kuva: Fotolia

Mitä kaikkea voi tehdä kesällä pikkurahalla? Suomi on täynnä huikeita lomakohteita

04.05.2016 15:00 - Anniina Ojutkangas

Lomailuun ei ole pakko käyttää paljoa rahaa, sillä Suomi on kesäisin täynnä edullista tekemistä. Katso vinkit ja suunnittele lomasi!

Roadtrippaile auringonlaskuun

Tiedätkö sen vapauden huuman tunteen, joka syntyy kiitäessä valoisassa kesäyössä musiikin pauhatessa? Kun aika ja paikka unohtuu, ja kaikki tuntuu olevan mahdollista.

Jos sinulla on auto käytössäsi, pakkaa se täyteen ystäviä tai perheenjäseniä, tee hyvät eväät ja laita poppi soimaan. Parhaimman seikkailun saat aikaiseksi, kun et suunnittele reittiä etukäteen. Mikäli haluat kuitenkin suunnitella lomasi tarkemmin, on Suomi pullollaan kauniita reittejä.

Meren ja hiekkarantojen ystävien kannattaa suunnata etelä- ja länsirannikolle. Jos matkasi starttaa etelästä, aloita matkasi Hangosta, käy ihailemassa Porin Yyterin ja Kalajoen hiekkasärkkien dyynejä, ja päätä matkasi Oulun Nallikariin. Reitti toimii mainiosti myös toisinpäin.

Jos taas Lapin kesä on kokematta, ota auton nokka kohti pohjoista nauttimaan yöttömästä yöstä, mutta muista varata riittävästi hyttyssuihketta! Hyvä ajankohta on esimerkiksi kesäkuun puoliväli, jolloin elokuvien ystävät suuntaavat Sodankylään Midnight Sun Festivalille.

Roadtrippailun juttu on riittävän tiheät tauot. Valitse pikkutiet suurten moottoriteiden sijaan, pysähdy ihailemaan Suomen suven upeita maisemia välillä ja kastaudu uimarannoilla aina kun mahdollista. Väsyn yllättäessä voi laskea penkin alas ja torkahtaa autossa, pystyttää teltan tienposkeen tai ladata akut jossain Suomen ihanimmista majataloista.

Telttaile ja säästä

Telttailu on tuttua puuhaa festarikävijöille, mutta myös edullinen tapa yöpyä kesäisin missä vain. Jokamiehen oikeuksien mukaan kaikilla on oikeus leiriytyä lyhyeksi ajaksi toisen omistamalle maalle, kunhan pystyttää teltan riittävän etäälle asumuksesta.

Jos metsässä nukkuminen ei innosta, myös leirintäalueella telttailu on yleensä hyvin edullista. Samalla saa käyttöönsä suihkut, vessan ja muut mukavuudet.

Leirintäyöpyminen kustantaa muutaman kympin, riippuen siitä majoittuuko omassa teltassa vai leirintäalueen mökissä. Majoituksen voi varata myös etukäteen. Valitse reitillesi sopiva kohde täältä.

Aina ei tarvitse lähteä kauas. Lapsille jo yksi yö omalla pihalla voi olla ikimuistoinen ja jännittävä kokemus, joka jää mieleen pitkäksi aikaa. Kesän lämmettyä teltassa nukkumiseen ei tarvitse paksuja makuupusseja, vaan tavalliset peitot ja viltit riittävät.

Vaella upeissa maisemissa

Suomi on täynnä mitä upeampia virkistysalueita ja kansallispuistoja. Jos et omista vaellustarvikkeita, kuten rinkkaa, telttaa ja retkikeitintä, tuttavapiiristä löytyy varmasti joku eräjorma, jolta niitä voi lainata.

Kysy vaellusta harrastavilta ystäviltäsi vinkkejä kunnollesi ja seurueellesi sopivista paikoista, ja tutustu tarjontaan netissä. Jos et halua kantaa painavaa rinkkaa selässäsi, tee päiväretkiä, jolloin tavarat mahtuvat kätevästi reppuun. Myös lasten kanssa voi vaeltaa, kun ottaa huomioon pienimpien retkeilijöiden jaksamisen ja tarpeet.

Melontavaellus on hieno tapa nauttia luonnossa oleskelusta. Melontareittejä on tarjolla paljon, ja niitä löytyy vaikeustasoltaan eritasoisia riippuen siitä, onko kyseessä aloittelija vai kokenut konkari. Tutustu melontareitteihin täällä.

Tietoa Suomen upeista kansallispuistoista ja vinkkejä retkeilyyn löytyy esimerkiksi osoitteesta Luontoon.fi.

Tutustu vesistöihin

Risteily ei aina tarkoita matkaa kerrostalon kokoisella paatilla Tallinnaan tai Tukholmaan. Saimaalla ja Päijänteellä voi ihailla upeita Järvi-Suomen maisemia, ja kiireettömästä kesäpäivästä voi nauttia jokiristeilyillä, joita järjestetään ympäri Suomen.

Suomen rantaviivaa koristavat majakat, joille järjestetään venematkoja sään salliessa. Päivä majakkaluodolla on erilainen tapa viettää kesää, ja joillakin majakoilla voi myös yöpyä. Valitse suosikkisi Suomen Majakkaseuran sivuilta ja varaa jännittävä matka, josta ei puutu historian havinaa.

Meren rannikoilla järjestetään myös monenlaisia muutaman tunnin päiväristeilyjä, joilla saa uutta perspektiiviä rantaviivaan ja aimo annoksen meri-ilmaa.

Tutustu erilaisiin risteilyvaihtoehtoihin osoitteessa Risteily.info.

Vuokraa mökki tutulta

Mökkeily kuuluu suomalaisten kesään, ja mökkiviikko saunoen ja grillaillen lataa akkuja pitkälle talveen. Monet eivät pysty viettämään mökillään kuin muutaman viikon kesässä, joten mökkejä kannattaa kysellä ystäviltä, sukulaisilta tai vaikkapa työkavereilta.

Tutulta voi saada mökin vuokralla muutamalla satasella, mutta jos tarjoudut auttamaan mökin kunnossapidossa, voi ystävällinen sukulainen antaa mökin käyttöösi vaikkapa puunhakkauspalkalla.

Mökkejä saa vuokrattua myös vuokrausfirmojen kautta, mutta hyvinvarustellusta mökistä kannattaa varautua pulittamaan enemmän, 700 eurosta ylöspäin.

Kesän mökkitarjontaa voi tutkia esimerkiksi Mökki.net ja Nettimökki -sivustojen kautta.

Kilpailut

Uusimmat