Kuva: Fotolia

Miten tunnistat laadukkaan vaatteen – ja vältyt turhilta ostoksilta

16.03.2016 07:15 - Pauliina Jokinen

Laadukkaiden vaatteiden tunnistaminen voi olla vaikeaa. Täydellinen vaatekaappi tuhlaamatta -kirja neuvoo, miten löytöjä voi tehdä.

Aina hintalappu ei kerro vaatteen laadusta: kalliskin paita voi olla huonolaatuinen tai merkkivaatteen brändi tuoda lisähintaa tuotteelle.

Täydellinen vaatekaappi tuhlaamatta -kirjan kirjoittanut Hannele Lampela on eritellyt, miten hyvälaatuisen vaatteen tunnistaa heikkojen joukosta. Lampelan mukaan uudessa vaatteessa voi pahimmillaan olla yli 8000 kemikaalia ja niitä on voitu käsitellä ostohetkeä varten.

Kemikaalit vaikuttavat vaatteen tuntuun ja saattavat hämätä ostajaa.

Ostohetkellä kannattaakin tehdä laatutesti, joka paljastaa tuotteen todellisen laadun:

- Silmäile vaate: ovatko saumat kunnossa, roikkuuko tuotteesta langanpätkiä? Valmiiksi nyppyinen materiaali kannattaa suosiolla jättää kauppaan.

-Testaa kangasta: hiero kangasta itseäsi vasten noin sata kertaa ja katso, miten kangas käyttäytyy. Puristele kangasta ja katso, tuleeko kankaaseen ryppyjä.

-Tarkista etenkin neuleiden kainalot – ovatko ne jo nukkaantuneet?

- Varmista aina valmistusmateriaali. Erityisesti akryyliä sisältävät vaatteet nukkaantuvat helposti. Älä anna materiaalien hämätä: luonnonmateriaalitkaan eivät ole tae laatutuotteesta, vaan 100-prosenttinen puuvillakin saattaa olla huonolaatuista, lyhytkuituista puuvillaa.

- Katso pesulapusta, miten tuotetta pitää huoltaa.

Lue myös: Asiat, jotka tekevät sinusta viehättävän - eivätkä liity mitenkään ulkonäköön

Lähde: Täydellinen vaatekaappi tuhlaamatta, Hannele Lampela, 2016, Gummerus

Kilpailut

Uusimmat