Kuva: Fotolia

Harkitse kahdesti: Parisuhteen kielletyt lauseet listattiin

04.10.2015 16:15 - Reetta Haverinen

Syytökset ja solvaukset eivät yleensä tuota tulosta, jos tahdot keskustella kumppanisi kanssa vakavista, parisuhdettanne hiertävistä asioista.

Riidat ja yhteenotot kuuluvat hyvinvoivaan parisuhteeseen, sillä ne kertovat, että suhteessanne on kaikki hyvin ja uskallatte kommunikoida keskenänne. Jopa tutkimukset todistavat, että riitelevät pariskunnat ovat onnellisia.

Vaikka pieni otattelu onkin suotavaa, ei huutaminen ja raivoaminen yleensä saa asioita muuttumaan paremmaksi. Mikä tahansa asia välejänne onkaan hiertänyt, on asiasta lopulta syytä keskustella rakentavasti.

Muun muassa seuraavat lauseet ovat taatusti lipsahtaneet joskus sinunkin suustasi. Siten tiedät, että ne saavat varsin helposti massiivisen riidan aikaiseksi. Jos et kuitenkaan tahdo saada kumppaniasi samantien kimmastumaan ja aloittamaan kovaäänistä monologia, on sinun parasta esittää seuraavat tulenarat toteamukset astetta fiksummalla tavalla:

1. ”Rauhoitu vähän!”

Monesti tiukka kehotus rauhoittua saa kumppanisi kimmastumaan entisestään. Jos riita on syttymäisillään, kokeile ehdottaa, että istuisitte alas keskustelemaan, sillä huutamalla asiat muuttuvat vain pahempaan suuntaan.

2. ”Et koskaan auta kotitöissä.”

Suorilla toteamuksilla ja syytöksillä saat vain pahan riidan aikaiseksi. Kokeile sen sijaan lähestyä arkaa aihetta toisesta vinkkelistä. Kerro esimerkiksi kumppanillesi, että hän osaa imuroida niin tehokkaasti ja vikkelästi, että eikö hän tahtoisi hoitaa asian tänä viikonloppuna. Tai kerro, että kaipaat hänen bravuuriksi muodostunutta ruokaansa, joten voisiko hän olla huomenna ruoanlaittovuorossa.

3. ”Et koskaan kuuntele minua.”

Yritä olla nipottamatta, sillä usein syyttelevät lauseet saavat kumppanisi nousemaan puolustusasemiin. Kerro sen sijaan esimerkiksi televisiota katsoessanne, että sinusta tuntuu välillä, että kaikki mitä sanot, menee häneltä ohi korvien ja se tuntuu mielestäsi pahalta.

4. ”Anna olla, teen sen itse!”

Marttyyrimäinen asenne ei yleensä auta, mutta kokeile herätellä kumppanisi auttamisen halua muilla keinoin. Totea esimerkiksi partnerillesi, että olet todella uupunut ja että olisit tavattoman kiitollinen, jos hän auttaisi sinua askareissasi – näin teille kahdelle jäisi mahdollisuus viettää pidempään aikaa keskenänne.

5. ”Onko sinulla joku toinen?”

Syyllistävillä kysymyksillä et ainoastaan kyseenalaista kumppanisi uskollisuutta vaan asetat samalla myös suhteenne vaakalaudalle.

Jos epäilet kumppanisi uskollisuutta, etkä ole varma, onko epäilyksissäsi perää, lähesty aihetta varovasti. Kerro esimerkiksi tiedostaneesi, että teillä on ollut välillä rankkaa ja että hän on tuntunut etäiseltä viime aikoina. Kysy, onko parisuhteessanne hänen mielestään kaikki hyvin ja että haluaisiko hän keskustella suhteenne tilanteesta.


Lue myös: Pariskunnat, huomio: Rahasta riitely on turhaa, vältätte sen käytännön neuvoilla

Lähde: The Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat