Kuva: Fotolia

Milloin tietää, että on valmis uuteen suhteeseen? Asiantuntija vastaa

07.10.2015 22:45 - Eeva Rajala

Kun suhde ajautuu eroon, aiheuttaa se kriisin. Menetyskipuilulla on oma luonnollinen kulkunsa ja kriisin kestoon kannattaa varata jonkun aikaa.

Miten kauan erokriisin käsittelemiseen menee, riippuu täysin kyseisestä henkilöstä ja miten hän eroa käsittelee. Psykologi ja parisuhdekouluttaja Kari Kiianmaan mukaan yleensä sanotaan, että erosta selviytyy 1 - 3 vuoden sisällä.

Älä siirry lennossa uuteen suhteeseen

- Sinä aikana ihminen työstää oman erokriisinsä. Kun siinä pääsee riittävän pitkälle, ihminen alkaa tarkastella elämää uudella tavalla ja nähdä sen, millaisia parisuhteita on itse valmis rakentamaan ja millaisia parisuhteita itselle haluaa, Kiianmaa kertoo Voicelle.

Heti eron jälkeen kylmiltään ei kannata lähteä uuteen suhteeseen. Tällaisessa tapauksessa tulee helposti toistettua edellisen suhteen virheitä.

Vältä ansoja ja opi eroistasi

- Edellisen elämän ja parisuhteen käsikirjoitus jatkuu toisessa elämässä. Silloin voidaan sanoa vain, että näyttämö on uusi, mutta sama näytelmä jatkuu, Kiianmaa sanailee.

Ongelmana liian nopeassa toiminnassa on, että monesti ihmiset rakentavat samanlaisen ansan itsellensä uudestaan. Jotkut ihmiset törmäävät aina samoihin ongelmiin, eli löytävät esimerkiksi aina kumppanin, joka alkoholisoituu tai on väkivaltainen. Se johtuu juuri siitä, ettei ihminen ole oppinut erosta vielä riittävästi. Ei ole malttanut itsekseen käydä edellisen eron taustoja läpi.

- Jos ihminen on oppinut erosta tarpeeksi, silloin voi rakentaa toisenlaisen elämän ja toisenlaisen parisuhteen. Ihminen ymmärtää, miksi hän on lähdössä uuteen suhteeseen. On oleellinen asia parisuhteen kehittymisen kannalta, että ymmärtää miksi on yhdessä toisen kanssa, Kiianmaa muistuttaa.

Kiianmaan mukaan tähän ei riitä, että on rakastunut. Pitää myös ymmärtää, mitä itse haluaa suhteelta.


Lue myös: Miten parisuhde vaikuttaa naisen elämään? Naistoimittajan karu lista hämmentää

Kilpailut

Uusimmat