Kuva: Mikko Räsänen

Mira, 37: ”Olen opetellut elämään rakkauden menettämisen pelon kanssa”

01.02.2016 09:15 - Pauliina Jokinen

Rakkaudesta-sarjassa erilaiset ihmiset puhuvat avoimesti ja rohkeasti sellaisistakin asioista, joita ei ole välttämättä tapana sanoa ääneen.

”Minulla on aina ollut kauhea rakkauden menettämisen pelko ja olen joutunut opettelemaan elämään sen kanssa.

Erityisesti teini-iässä rakastamisen merkitys muuttui ja oli fanaattista. Poikarakkaudet olivat aivan mahdottomia ja hyvä, kun en heittäytynyt tielle huutamaan: ”Miksi et rakasta minua?”. Aikuisena rakkaus ei ehkä ole ihan samanlaista, vaikka siihen liittyykin aina samanlainen herkkyys ja epäilys, pystyykö rakkauteen heittäytymään."

"Kun ensimmäinen oikea poikaystäväni aikoinaan jätti minut, oli itku aivan valtava. Muistan, kuinka soitin kaverini isoäidille, sillä olin kuullut, että hänellä on ennustajan kykyjä ja kysyin, voisiko hän millään ennustaa, saisinko rakkauttani koskaan takaisin. Kaikki tuntui niin lopulliselta. Isoäiti ei ryhtynyt ennustamaan suoraan, vaan totesi vain iloisesti, että voi kuule, kyllä sä saat niitä poikaystäviä vielä vaikka kuinka paljon. Ja se tuntui maailman musertavimmalta lohdutukselta. Se oli liian isosti sanottu."

"Nyt on ehkä kasvanut siihen pisteeseen, että ymmärrän rakkauden yhdistävän, vaikka rakas ihminen asuisi eri paikassa tai kuolema olisi erottanut. Mitkään maat tai taivaat eivät vie rakkautta pois. Kaikenlaiseen rakkauteen liittyykin olennaisesti muutos. Rakkaus muuttuu jatkuvasti, mutta ennen kaikkea se on turvallisuuden ja jatkuvuuden tunne, joka kulkee mukana."

"Minulla on paljon rakkautta elämässäni. Saan kuulla joka päivä kolmelta lapseltani, miten ihana ja maailman paras olen. Elämässäni ei enää tule hetkeä, että kuvittelisin kaiken rakkauden katoavan elämästäni. Ei rakkaudesta tarvitse koko aikaa olla kertomassa, vaan se voi olla lapsen tyhjäksi syömä lautanen, joka kertoo, että rakkaudella tehty ruoka on kelvannut. Nyt rakkaus koostuu pienistä arkirutiineista."

"Lasten takia olen joutunut tekemään suuriakin päätöksiä rakkaudessa. He ovat niin tärkeitä ja menevät kaikessa etusijalle."

"Omille lapsilleni haluaisin rakkaudesta opettaa sen, että voi olla rakkautta luontoa tai eläimiä kohtaan, kaikkea ympärillä olevaa, lähimmäisiä tai vaikkapa ruokaa. Ettei rakkaus ole vain se poika tai tyttö, joka vie jalat alta. Ja vaikka poika- tai tyttöystävä jättäisi, on sinulla ympärilläsi kaikki muukin rakkaus. Ettet missään vaiheessa jää yksin. Sillon voi tukeutua siihen omaan rakkaaseen asiaan ja hakea turvallisuuden tunteen uudestaan.”

Lue aiemmat Rakkaudesta-sarjan haastattelut täältä.

Kilpailut

Uusimmat