Kuva: Fotolia

Tiedätkö, mikä tekee sinusta sinut? Viisi piirrettä, jotka vaikuttavat persoonallisuuteesi

30.10.2015 19:45 - Pauliina Jokinen

Me kaikki olemme erilaisia - hyvässä ja pahassa.

Persoonallisuuteen vaikuttavat asiat saattavat vaikuttaa täysin satunnaisilta: Miksi jotkut meistä ovat pedantteja, toiset antavat sukkien lojua pitkin poikin monta viikkoa ja kolmas kulkee eriparisukissa ympäri vuoden? Jotkut syövät karkkipussista aina punaiset karkit ensin ja toiset pitävät koirista, osa kissoista. Mikä vaikuttaa siihen, mistä me pidämme, miten reagoimme ja toimimme?

Persoonallisuutta voidaan määritellä analysoimalla viittä elämänasenteeseen vaikuttavaa tekijää. Kaikilla meistä on erotettavissa nämä seikat, mutta ne vain painottuvat eri tavoin.

Tunnollisuus: Miten vahvasti tunnet velvollisuutta noudattaa sääntöjä ja viedä aloittamasi asiat päätöseen?

Hyväksyntä: Kuinka pitkälle olet valmis menemään auttaaksesi muita ja tehdäksesi heidät onnelliseksi?

Neuroottisuus: Onko elämäsi sarja vaarallisia tilanteita, joita sinun tulee selvitä vai mahdollisuuksia, jotka voit toteuttaa?

Halua kokea uutta: Kaipaatko uusia asioita elämääsi pitääksesi elämäsi mielenkiintoisena?

Avoimuus: Saatko enemmän energiaa vietettyäsi aikaa muiden ihmisten kanssa vai yksinäsi?

Tutkijoiden arvion mukaan noin puolet persoonallisuudestamme määräytyy geenien mukaan ja puolet vallitsevan ympäristön perusteella. On suuri ero, onko kyseessä ulospäinsuuntautunut japanilainen vai ulospäinsuuntautunut amerikkalainen.

Opimme myös ilmaisemaan itseämme tavoilla, joita ympärillä olevat ihmiset osaavat tulkita. Lisäksi opimme ymmärtämään itseämme: pedantti siivoaja ymmärtää järjestyksen edesauttavan hyvinvointia, mutta saattaa madaltaa kriteereitään jos se edesauttaa sopuisuutta parisuhteessa. Eri osa-alueiden painotuksiin voikin aikojen kuluessa vaikuttaa omalla käytöksellään.

Mutta vaikka aika, elämä ja ympäristö voivat pehmentää tapojamme ja kulmiamme, se ei saa meitä täysin muuttumaan.


Lue myös: 6 elämäntapahtumaa, jotka voivat muuttaa ihmisen persoonallisuuden

Lähde: Oprah

Kilpailut

Uusimmat