Kuva: Fotolia

10 syytä nauttia auringosta

11.04.2016 10:00 - Anniina Ojutkangas

Auringon vaikutus ulottuu huomaamattamme kaikkialle elimistöömme, ja tekee meille monenlaista hyvää.

Kevät on täällä, ja aurinko vilauttelee säteitään joka päivä yhä enemmän. Usein puhutaan auringon vaaroista, mutta sen valolla on paljon positiivisiakin vaikutuksia. Voice.fi kokosi listan, miksi auringonvalosta kannattaa nauttia kohtuudella.

1. Aurinko tekee tekee onnelliseksi. Valo saa aivot tuottamaan serotoniinia,ja useimmat tuntevat olonsa valoisaan aikaan onnellisemmaksi, pirteämmäksi ja sosiaalisemmaksi.

2. Aurinko herättää eloon. Luonto herää auringon lämmöstä, mutta saa myös ihmisiin aikaan sutinaa. Hormonit hyrräävät keväisin juuri auringon ansiosta.

3. Aurinko virkistää. Valo säätelee elimistön sisäistä kelloa ja saa olon virkeäksi. Ihminen tuntee olonsa virkeämmäksi, sillä melatoniintuotanto vähenee kun valoisaa aikaa on vuorokaudessa enemmän.

4. Aurinko vähentää ruokahalua, etenkin makeanhimoa. Valoisaan aikaan on helpompi keskittyä terveelliseen ruokavalioon ja elintapoihin.

5. Auringosta saa vitamiineja. UVB-säteily saa aikaan iholla D-vitamiinia, jota on aurinkovitamiiniksikin kutsuttu. Se vahvistaa luustoa ja vaikuttaa hyvinvointiin monella tavalla. Riittävän annoksen saa oleilemalla auringossa kolme kertaa viikossa 15 minuutin ajan.

6. Aurinko laskee verenpainetta. Tutkimuksen mukaan auringonvalo vaikuttaa verenpaineeseen vapauttamalla vereen typpioksidia, joka taas laajentaa verisuonia. Aiemmin luultiin, että tämä johtuu d-vitamiinista, mutta valo itsessään saa aikaan positiiviset vaikutukset verenkiertoon.

7. Aurinko parantaa. Monia ihotauteja hoidetaan UVB-säteilyn avulla. Esimerkiksi atoopikot saavat apua auringon säteilystä sen tulehdusta hillitsevien ominaisuuksien vuoksi.

8. Aurinko pitää sinut terveempänä. Altistuminen auringolle tasaisesti polttamatta ihoa pienentää riskiä sairastua moniin syöpiin kuten rinta- ja eturauhassyöpiin, mutta myös melanoomaan.

9. Aurinko vahvistaa. Valo saa lihasten voimantuoton ja kudosten hapetuksen tehostumaan.Jo muinoin kreikkalaiset olympiaurheilijat laitettiin ottamaan aurinkoa, koska sen tiedettiin kasvattavan lihaksia ja kehittivän hermoja.

10. Aurinko mahdollistaa. Talven jälkeen on ihanaa, kun voi oleilla ja puuhastella ulkona palelematta keveissä vaatteissa. Raikas ilma saa aikaan hyvän olon ja parantaa unen laatua.

Jos vietät paljon aikaa ulkona, muista suojautua UV-säteiltä. Käytä suojakertoimia huoletta, sillä ne eivät estä ruskettumista, vaan säästävät palamiselta. Muista suojata myös hiuksesi ja silmäsi haitallisilta UV-säteiltä.

Kilpailut

Uusimmat