5 ruoka-ainetta, joita hammaslääkärisi haluaisi sinun syövän

22.01.2014 22:15 - Linda Arponen

Hampaiden kuntoa voi ylläpitää myös syömällä.

Usein puhutaan siitä, mitä ruoka-aineita tulisi välttää, mikäli ei halua tuhota hampaitaan. On kuitenkin olemassa myös tiettyjä ruokia, jotka voivat edistää hampaiden hyvinvointia.

Losangelesilainen hammaslääkäri Kenneth B. Mak kertoo, mitä ruokia hän suosittelee asiakkaitaan syömään.

Juusto

Juusto tekee tutkimusten mukaan hampaille hyvää. Ensinnäkin se sisältää runsaasti kalsiumia kuten muutkin maitotuotteet. Kalsium vahvistaa hampaita ja luita, ehkäisee reikiintymistä ja pidentää hampaiden elinikää. Juusto sisältää myös proteiinia nimeltä kaseiini, joka estää bakteereita kiinnittymästä hampaisiin.

Omena

Omena päivässä voi todella pitää hammaslääkärin loitolla. Rouskuvat, kuitupitoiset hedelmät ja vihannekset, kuten omena ja selleri ovat hyviä hampaille. Ne vaativat jonkin verran pureskelua, joka lisää syljen tuotantoa, mikä taas auttaa neutralisoimaan haitallisia happoja suussa.

Omena myös puhdistaa hampaita. Kuitupitoiset ruoat ovat luonnollisia pesureita, jotka puhdistavat suuta pureskelun yhteydessä. Kuitu on tärkeää myös ruoansulatukselle ja sydämelle.

Seesamiöljy

Seesamiöljy tunnetaan parantavista ominaisuuksistaan. Tutkimusten mukaan öljy on hyväksi myös hampaille, se vähentää plakkia ja torjuu samalla ientulehduksia. Koska seesamiöljyn maku on suhteellisen voimakas, se ei välttämättä sovi kaikkeen ruoanlaittoon. Kuitenkin esimerkiksi aasialaisiin ruokiin se sopii mainiosti.

Seesamiöljyä voi nauttia myös sellaisenaan. Noin ruokalusikallinen öljyä voi vähentää suun bakteereita ja estää niiden leviämisen hampaisiin. Seesamiöljy onkin mukava ja luonnollinen vaihtoehto suuvedelle.

Parsakaali

Jos sorrut joskus virvoitusjuomiin, yritä syödä hiukan parsakaalia ennen sitä. Parsakaali alkupalana voi kuulostaa erikoiselta, mutta tutkimuksen mukaan vihanneksen sisältämä rauta tekee hampaiden pinnalle luonnollisen suojan happoja vastaan. Tämä suoja estää limsojen happojen tarttumisen hampaisiin. Hapot taas tekevät hampaisiin reikiä.

Sokeriton purukumi

Myös purukumi lisää sylkeä, joka on elimistön luonnollinen tapa suojautua suun bakteereita vastaan. Lisäksi purukumin sisältämä ksylitoli vähentää bakteereita, jotka aiheuttavat hampaiden reikiintymistä.

Lähde: MindBodyGreen

Kilpailut

Uusimmat