Kuva: Fotolia

Aisteista uutta tietoa: Hyödyttää jokaista silmälasien käyttäjää

11.12.2015 14:15 - Senni Loikala

Tutkimuksessa tummalle valkokankaalle ohjailtiin valoja ja ääniä, jotka osallistujien tuli paikantaa. Tulokset puhuvat aistien yhteistyön tärkeydestä.

Näkö- ja kuuloaistista on saatu uutta tietoa. Tuoreen, Kalifornian yliopiston tutkimuksen mukaan kyseiset kaksi aistia tekevät yllättävän paljon yhteistyötä. Käytännössä tämä näkyy niin, että nähdessäsi paremmin, myös kuulet paremmin.

Tutkimukseen osallistui noin 385 ihmistä, jotka olivat iältään 18-22-vuotiaita. Heitä pyydettiin istumaan mustan valkokankaan eteen. Sen taakse oli kiinnitetty kaiuttimia ja valkokankaan etupuolella kattoon oli kiinnitetty projektori, josta pystyi ohjaamaan valon välähdyksiä valkokankaalle.

Ideana oli, että kaiuttimista tuli hetken aikaa ääntä ja projektorista nopeita välähdyksiä valkokankaalle. Näistä tutkijat tekivät monenlaisia variaatioita. Osallistujien tuli paikantaa, missä kohtaa valkokangasta he havaitsivat äänen ja valon.

Tulokset

Tuloksissa kiinnostavinta oli, että pelkän äänen tai pelkän valon paikantaminen oli osallistujille vaikeaa. Kun nuo aistihavainnot tulivat samanaikaisesti, pystyivät he paikantamaan niiden sijainnin kankaalla huomattavasti luotettavammin.

- Aivot toimivat niin, että ne käyttävät useista eri aisteista saamaansa tietoa korjatakseen muita aisteja, tutkija Ladan Shams tiivistää.

Näin ollen ihmiset, joilla on silmälasit, saattavat myös kuulla paremmin lasit päässään. Sen vuoksi lasien käyttöä ei kannata välttää. Myös muiden kannattaa hankkia kakkulat heti, kun näkökyky sitä vaatii. 

Tutkimus julkaistiin PLOS Computational Biology –lehdessä.


LUE MYÖS: Miten miehet ja naiset näkevät samat värit? Testaa kumman sukupuolen silmät sinulle on!

Lähde: The Financial Express

Kilpailut

Uusimmat