Kuva: Fotolia

Eikö kevät tuo sinulle lisäenergiaa? Älä huoli, et ole ainoa

01.03.2016 11:00 - Emma Ylistalo

Psykologi Tuija Turusen mukaan kannattaa tutkia lissäntyvän valon vaikutusta juuri omaan jaksamiseen, sillä jokainen on yksilö tässä asiassa.

Kevään tullessa useimmat ihmiset saavat valosta lisää energiaa ja voimaa. Kaikilla asia ei kuitenkaan mene näin.

-Joillakin ihmisillä lisääntyvä valo voi nostattaa ahdistusta, levottomuutta ja masennustakin. Jos takana on esimerkiksi surua, merkki keväästä ja uudesta elämästä voi tuntua pahalta, sanoo Diacorin johtava psykologi Tuija Turunen.

Ihmiset ovat yksilöitä myös siinä, kuinka valo heihin vaikuttaa. Toiset kokevat kevätväsymystä ja Turunen kehottaa ymmärtämään myös heitä. Vaikka keväällä rakastutaan helpommin, myös itsemurhat lisääntyvät.

Suomessa joudutaan kaiken lisäksi sopeutumaan molempiin ääripäihin valon suhteen. Talven ja kaamoksen ajaksi elämä hidastuu ja keväällä se taas virkoaa. Tähän sopeutuminen ottaa aikansa.

Turusen mukaan kannattaa tutkia, miten valo vaikuttaa juuri sinuun. 

- Ihminen ei voi itse valita, miten valon määrän vaihteluihin reagoi. Lempeästi omia ominaisuuksiaan tunnustelemalla oppii hyväksymään ne ja säätelemään valon määrää eri vuodenaikoina. Joku hyötyy kesäöisin pimennysverhoista ja kaamosaikaan lisävalosta. 


Lue myös: 8 asiaa, joita energiset ihmiset tekevät - lisää omaan arkeesi

Kilpailut

Uusimmat