Ethän loju työtuolissasi? 5 vinkkiä oikeaoppiseen istumiseen

27.01.2014 13:15 - Linda Arponen

Työnteko voi muuttua huomattavasti mukavammaksi, mikäli jaksaa panostaa kunnolliseen istuma-asentoon.

Istumisen vaarat tiedetään. Silti oikeaoppinen istuma-asento tuhoaa kehoa hitaammin kuin epämääräinen lojuminen.

Tietokoneen ääressä istuessa käsien lihakset kirjoittavat ja liikuttavat hiirtä. Samalla selkälihakset voivat ylirasittua, varsinkin, jos istuma-asento ei ole hyvä. Huono istuminen rasittaa monia muitakin lihaksia, mikä johtaa kipuun ja voi aiheuttaa ongelmia töiden ulkopuolella.

Istuma-asentoa on kuitenkin mahdollista muuttaa paremmaksi seuraavien ohjeiden avulla.

1. Kallista lantiota eteenpäin ja köyristä alaselkä

Istuminen, seisominen ja kävely noudattavat samoja kaavoja. Meidän täytyy aina köyristää hiukan alaselkäämme. Maailman paras konttorituoli ei auta, mikäli et istu siinä kunnolla. Useimmissa tuoleissa on jonkinlainen tuki ristiselälle, mutta niissä täytyy istua oikein, mikäli tuolista haluaa hyötyä. Hyvin usein ihmiset istuvat tuoleissaan niin, että takapuoli on keskellä istuinta ja lantio työnnettynä taaksepäin.

2. Istu pitkänä

Kun tuoliin istuutuu ensimmäistä kertaa, on asento luultavasti suhteellisen hyvä. Selkäranka pitenee ja pää pysyy suorassa. Ajan myötä, luultavasti jo minuuttien päästä, yläselkä alkaa valahtaa eteenpäin.

Täydessä korkeudessa istuminen on helpommin sanottu kuin tehty. Se vaatii hyvää vatsa- ja selkälihasten kuntoa, jota kaikilla ei ole. Jos lihaskunto ei ole kohdillaan, on selkärangan aikalailla mahdotonta pysyä pystyssä. Tähän auttaa mainiosti esimerkiksi jooga tai pilates.

3. Pidä jalat tasaisesti lattialla

Vaikka jalat tulee helposti ristittyä, olisi ne parempi pitää maassa. Kun jalat ovat tasaisesti lattialla, lantio pysyy tasapainossa ja samalla ensimmäinen ohjeista on parempi saada onnistumaan. Tässä asennossa polvien tulisi myös olla hiukan lantiota alempana.

4. Pidä pää suorana

Tuolin pitäisi olla sellaisella korkeudella, että katseesi osuisi suoraan näytön yläkolmannekseen. Silmien tulisi katsoa suoraan eteenpäin, ei alas tai ylös. Yritä pitää leuka yhdensuuntaisesti lattiaan nähden.

Yritä pitää samaan aikaan pää selkärangan kanssa samassa linjassa. Tämä saa aikaan ristiselän köyristymisen ja pitkänä istumisen. Jos nämä jäävät noudattamatta, alkaa pää helposti ajautua eteenpäin kohti näyttöä.

5. Nouse säännöllisesti ylös

Edelliset ohjeet ovat helpommin noudatettavissa, mikäli muistaa pitää taukoja istumisesta. Nouse siis joka tunti ylös ja venyttele hiukan. Laita itsellesi tarvittaessa ajastin soimaan, jos tunnet unohtavasi ylös nousemisen ja kävele esimerkiksi hetki portaita edestakaisin. Kehitä tauoista itsellesi rutiini.

Lähde: MindBodyGreen

Kilpailut

Uusimmat