Kuva: Heidi Pirinen

Heidi, 36, pudotti 25 kiloa puhtaalla ruoalla – katso huikeat ennen ja jälkeen -kuvat

02.02.2016 10:15 - Pauliina Jokinen

Oikean ruokavalion löytyminen muutti Heidin elämän täysin.

Kolme vuotta sitten ylipainosta kärsinyt Heidi Pirisen elämä muuttui radikaalisti: parturi-kampaajana työskennellyt Heidi tuli äidiksi ja havahtui vakavaan ylipainoonsa. Vaikka Heidi oli kantanut ylikiloja mukanaan lähes koko ikänsä, tuntui tukala olo entistäkin konkreettisemmalta ja lähes sadan kilon elopaino painoi mieltä matalaksi.

- Vieläkin itkettää, kun mietin niitä aikoja, Heidi muistelee kolme vuotta myöhemmin.

Jos raskausaika oli ollut rankka ja toi tullessaan raskausajan diabeteksen, josta Heidi syyllisti itseään.

- En saanut raskausajan vakuutusta painoni takia. Itseinhoni oli valtava, Heidi kertoo.

Heidi oli yrittänyt pudottaa painoaan aikaisemminkin niin Painonpudottajissa kuin erilaisilla kuureillakin. Lopulta kilot olivat aina palanneet takaisin.

- Olin kärsinyt ylipainosta koko ikäni ja laihduttanut jatkuvasti. Sainkin painoa putoamaan erilaisilla kuureilla ja jos en ollut jollakin dieetillä, suunnittelin sellaista, Heidi kertoo.

- Kuureissa ei ollut mitään järkeä. Jälkeenpäin ajateltuna ihmettelen, miten saatoinkin syödä pussikeittoja kuusi viikkoa.

(kuva: Heidi Pirinen)

Erilaisten epäterveellisten kokeilujen jälkeen Heidi tiesi, ettei haluaisi enää kokeilla yhtäkään dieettiä. Äitiyslomalla Heidi mietti, miten voisi muuttaa tilannetta. Kun paino oli ylhäällä, laski mieli ja sitä mukaa myös parisuhde pohjalukemiin. Heidi pelkäsi olevansa pian katkera ja yksin.

- Oma huono vointi heijastelee koko elämään. Halusin hoitaa itseni kuntoon, Heidi kertoo ensimmäisistä askelistaan elämänhallintaan.

Heidi haki tietoa painonpudotuksesta googlettamalla. Samalla hän näki useita ennen ja jälkeen -valokuvia ihmisistä, jotka olivat onnistuneet painonpudotusurakassa. Hän alkoi uskoa myös omaan onnistumiseensa.

Dieettien sijaan hän keskittyi puhdistamaan ruokavalionsa ja poistamaan muun muassa gluteenin ja suurimman osan maitotuotteista. Heidin ruokavalio koostui lähinnä kasviksista ja proteiinista. Maitotuotteista Heidi söi rahkaa.

- Toisinaan söin puuroa, mutta pääaisassa ruokavalio koostui proteiinipitoisista salaateista, Heidi kuvailee.

Aineenvaihdunta lähti uudelleen käyntiin ja paino lähti putoamaan rivakasti.

- Jätimme kaiken käsitellyn ruoan ja lisäaineet pois. Myös light-tuotteet ja proteiinijauheet jäivät kauppaan. Vireystila nousi ja ero oli huomattava, hän kertoo.

Painonpudotuksesta innostunut Heidi sa myös miehensä mukaan ja perhe keskittyi tekemään ruoat alusta asti itse ja pitämään ne simppeleinä. Yksinkertainen muutos oli toivottu askel uuteen elämään.

Muutos näkyy ja tuntuu

Pienen lapsen äiti halusi elämänmuutoksen alun olevan mahdollisimman pehmeä ja arjen sujuvan mutkattomasti. Liikunta ei ollut koskaan tuntunut omalta jutulta, joten Heidi ei stressannut kuntosalikäynneistä tai muusta liikunnasta, vaan keskittyi pitämään ruokavalionsa puhtaana ja ravinteikkaana.

- Monella painonpudotus kaatuu siihen, ettei jaksa käydä viittä kertaa viikossa kuntosalilla.

Heidi huomasi olonsa kohentuvan nopeasti jo sillä, kun elimistö sai ravinteikasta polttoainetta.

- Annoskoot järkevöityivät ja ruokahimot hävisivät, Heidi kuvailee nopeasti alkanutta muutosta.

Puolessa vuodessa puhdas ruokavalio vei mennessään 25 liikakiloa. Myös Heidin mies piti kiinni ruokavaliosta ja karisti 17 kiloa.

- Viimeistelimme painonpudotuksen puhdistuskuurilla, jonka olen sen jälkeen tehnyt muutaman kerran vuodessa. Olo kohentui entisestään ja yhtäkkiä minulla oli paljon enemmän energiaa ja nukuin paremmin, Heidi kuvailee.

(kuva: Heidi Pirinen)

Irtokarkkihimo kuriin

Toisin kuin aiemmissa painonpudotusyrityksissä, Heidi ei kokenut yhtään takapakkia. Uudenlainen ruokavalio tuntui oikealta ja helpolta noudattaa arjessa. Lopulta kyseessä olikin elämänmuutos, ei hetkellinen kuuri. Tiukemman alun jälkeen Heidi perheineen syö tavallista kotiruokaa ja Heidi sallii itselleen myös mielitekoja.

- Niitä ei vain hirveästi ole. Ennen söin paljon irtokarkkeja, mutta nyt makeanhimo pysyy kurissa ja ajattelutapani on muuttunut. En kuitenkaan ole ehdoton: herkuttelen, jos siltä tuntuu, Heidi sanoo.

Ravintolassa käydessään Heidi tilaa kermaperunoiden sijaan esimerkiksi keitettyjä perunoita.

- Puhdas ruoka maistuu paremmalta ja makuaistini on muuttunut. Keinotekoisen ruoan tunnistaa, Heidi kertoo.

Paino on pysynyt jo puolentoista vuoden ajan 70 kilon tuntumassa. Edelleenkään Heidi ei harrasta naama irvessä hikoilua, vaan keskittyy lähinnä hyötyliikuntaan.

- Etsin edelleen omaa lajiani, mutta haluan myös kuunnella omaa kroppaani: lepokin on tärkeää.

Suurin ilo on oman lapsen kanssa leikkiminen, jota hän nyt jaksaa tehdä.

- Ajattelen myös, että sain muutoksella pituutta elämääni. Saatan nähdä kymmenen vuotta enemmän lapseni elämää. Samalla opetan lapselleni terveitä elämäntapoja, Heidi miettii.

Elämänmuutos toi lopulta mukanaan myös ammatinvaihdoksen ja entinen parturi-kampaaja työskentelee nykyään hyvinvointivalmetajana.

Heidi kannustaa muita painon kanssa kamppailevia etsimään itselleen sopivan tavan kohentaa oloa.

- Rohkaisen etsimään apua oireisiin ja ongelmiin. Toivon, että joku saa muutoksen kipinän minun tarinastani, Heidi iloitsee.

(kuva: Heidi Pirinen)

Kilpailut

Uusimmat