Hengitätkö oikein? Väärä tapa voi aiheuttaa väsymystä, kipuja ja hampaiden narskuttelua

20.08.2015 08:45 - Eeva Rajala

Huonosti hengittävä ja voiva saattaa käyttää vain 20 prosenttia keuhkokapasiteetistaan.

Kaikki tietävät, että liian vähäinen hapensaanti aiheuttaa väsymystä ja haukottelua. Moni muistaa siinäkohtaa, että syvään hengittäminen muutaman kerran saa hetkessä aikaan paremman olon. Oikein hengittäminen on kuitenkin helppo unohtaa.

Moni ihminen ei ajattele omaa hengittämistään, sillä se näyttää olevan vain automaatio, joka tapahtuu. Hengittämiseen keskitytään lähinnä silloin, jos edessä on kova treenisuoritus tai jos henkilö on sairastunut tai stressaantunut.

Ongelmana on, että ihminen saattaa tottua käyttämään vain kolmanneksen keuhkojen kapasiteetistaan. Väsymys, niska- ja hartiakivut sekä hampaiden narskuttelu voidaan joskus selittää sillä, ettei ihminen hengitä kunnolla. Healthista-sivustolla asiantuntijat kertovat, miten hengitystä kannattaa muuttaa oikeampaan suuntaan erilaisten oireiden ilmaantuessa.

Henkilö haukottelee usein

Syynä tähän on se, että henkilö hengittää liian pinnallisesti. Täysin rentoutuneena ihminen hengittää sisään ja ulos noin kahdeksan kertaa minuutin aikana. Pinnallisesti hengittävä hengittää minuutin aikana peräti 20 kertaa ja usein hengitys lähtee rinnasta.

Henkilö narskuttelee hampaitaan öisin

Syynä voi olla sekä stressi että pinnallinen hengitys. Sekä hampaiden narskuttelu että pinnallinen hengitys ovat merkki stressistä. Noin 40 prosenttia kroonisesti stressaantuneista kärsii todennäköisesti myös pinnallisesta hengityksestä ja hampaiden narskuttelusta.

Kireä niska ja hartiat

Henkilö todennäköisesti hengittää pelkästään rintahengityksen avulla. Tällä tavoin niskan, kaulan, olkapäiden ja selän lihakset yrittävät tulla mukaan ja auttaa kehoa hengittämään syvemmin, jotta keuhkot saisivat lisää happea. Mikäli kireys ei ole selitettävissä johon treeniin tai loukkaantumiseen, voi kyseessä olla huono hengitystekniikka.

Henkilö on koko ajan väsynyt

Henkilöllä on todennäköisesti tehoton hengitys. Tehottomaan hengitykseen vaikuttavat saatava hapen määrä, ruoka ja vesi. Kun ihminen hengittää tehottomasti, hän voi käyttää vain 20 prosenttia keuhkokapasiteetista. Yksi vakuuttavimmista teorioista on se, että krooninen väsymys johtuu nimenomaan tehottomasta hengityksestä.

Miten parantaa hengitystä?

Kannattaa tarkkailla omaa hengitystä. Miten rinta, olkapäät ja vatsa liikkuvat hengittäessä. On hyvä selvittää, tulee hengitys vatsasta, olkapäistä vai rinnan alueelta.

Ryhti kannattaa myös tarkastaa. Rentouta kädet ja syvennä hengitystä niin, että hengität vaikka muutaman sekunnin pidempään kuin ennen. Lisäksi on hyvä hidastaa hengitystä. Ennen kuin hengität sisään tai ulos voit pitää parin sekunnin paussin ilman että pidätät hengitystäsi.


Lue myös: Haluatko rentouttaa aivosi? Kokeile helppoa sierainhengitystä

Lähde: Healthista

Kilpailut

Uusimmat