Kuva: Fotolia

Kaksi kysymystä auttaa määrittämään, onko alkoholista tullut sinulle ongelma

20.12.2015 12:15 - Rea Tallgren

Laajan tutkimuksen mukaan kaksi tarpeeksi hyvin muotoiltua kysymystä riittää, jotta saadaan paikkansapitäviä vastauksia siitä, onko alkoholinkäyttö kenties lähtenyt lapasesta. 

Leicesterin yliopiston tutkijat ovat koonneet yhteen usein eri alkoholitutkimusten dataa. Yhteensä tutkimuksissa otettiin huomioon yli 5000:n ihmisen tiedot. Tutkijoiden mukaan on yllättävän helppoa selvittää, onko ihmisellä ongelmia alkoholinkäytön kanssa - tai onko hän riskissä joutua ongelmakäyttäjien ryhmään. Kaikki se on mahdollista saada selville kahden, tarkkaan mietityn kysymyksen avulla.

Tutkijoiden mukaan nuo kysymykset kuuluvat; "Juotko usein enemmän kuin kuusi alkoholiannosta saman illan aikana?" sekä "Oletko viimeisen vuoden aikana tehnyt humalassa jotain sellaista, joka on kaduttanut tai harmittanut sinua?"

Mikäli molempiin on vastaus kyllä, kannattaa omaan alkoholinkäyttöön ehdottomasti kiinnittää huomiota. Omasta alkoholikäyttäytymisestä voi kysyä esimerkiksi läheisiltä. Heiltä voi tiedustella, juotko heidän mielestään liikaa tai muuttuuko käytöksesi radikaalisti juotuasi. Pyydä heitä vastaamaan rehellisesti. Mitä nopeammin ongelman havaitsee, sitä helpompi siihen on puuttua. 

Kerroimme aiemmin, millaisiin asioihin suomalaisasiantuntija neuvoi kiinnittämään huomiota, jos epäilee itsellään tai läheisellä olevan ongelmia alkoholinkäytön kanssa. Lue nuo ohjeet tästä

Lähde: Independent


Kilpailut

Uusimmat