Liivate on uusi superfood? Helpottaa kipuja, kynnet vahvistuvat

14.03.2015 17:45 - Eeva Rajala

Liivate ei tule heti mieleen, kun puhutaan maailman herkullisimmista ruoka-aineista. Liivate on yhdistetty nyt kuitenkin superfood-käsitteeseen sen monien terveyshyötyjen vuoksi.

Enenevässä määrin urheilijat ja kuntoilijat ovat ottaneet liivatteen omakseen ja väittävät sen olevan terveydelle hyödyksi, kertoo ravitsemusterapeutti Laura Schoenfeld Prevention-lehdessä. On kerrottu, että nivelet särkevät vähemmän, vammoista paranee nopeammin, uni tulee paremmin, ruoansulatus toimii paremmin ja iho hehkuu terveyttä.

Liivate eli gelatiini koostuu proteiinista, ja se valmistetaan tavallisesti sian nahasta tai sian ja naudan luista, jänteistä ja suolista pitkään keittämällä. On olemassa tavallista liivatetta, joka muuttuu hyytelöksi nesteeseen lisättynä, ja hydrolysoitua liivatetta, joka hajoaa osiin vettä lisättäessä. Markkinoilla on olemassa myös liivatekapseleita.

Liivatetta käytetään monissa elintarvikkeissa, kuten makeisissa ja jogurteissa, jotta saadaan aikaan hyytelömäinen rakenne. Sitä käytetään myös muun muassa lääkkeiden kuorena ja kosmetiikkatuotteissa. Liivate on lähes puhdasta proteiinia, mutta se ei sisällä kaikkia välttämättömiä aminohappoja.

Helpottaa kipuja, iho paranee

Gelatiini eli liivate on runsasproteiininen ja siinä on runsaasti aminohappoja, kuten glysiiniä, jota on vaikea löytää muista ruoista. Kyseisiä aminohappoja ei kuitenkaan pidetään välttämättöminä, eli keho pystyy myös itse tuottamaan niitä. Ne voivat kuitenkin olla ehdollisesti välttämättömiä, eli keholla voi olla suurempi aminohappotarve kuin mitä se pystyy itse tuottamaan. Schoenfeld kertoo, että tällainen voi olla tilanne muun muassa paljon liikkuvilla, ikääntyneillä ja raskaana olevilla, nivel- tai luuvammoista kärsivillä tai lihaa paljon syövillä ihmisillä.

Liivate on yhdistetty moniin terveyshyötyihin. Liivatetta nauttivan suolistoterveys paranee, sillä aminohapot auttavat parantamaan tulehduksista aiheutuvia vaurioita, jotka voivat olla peräisin huonosta ruokavaliosta, lääkkeiden käytöstä tai allergioista.

Liivatteen on kerrottu myös helpottavan nivelkipuja. Keho voi käyttää liivatteen aminohappoja rakentaakseen uudestaan kollageenia, rustoa ja sidekudoksia. Liivatteen kerrotaan myös parantavat ihon ja kynsien terveyttä.

Hyytelöitä ja liivateteetä

Schoenfeldin mukaan liivatteesta tehtyjen hyytelöiden syöminen kannattaa. Kannattaa kuitenkin tehdä hyytelö itse ja välttää kaupoista löytyviä valmishyytelöitä, sillä ne ovat täynnä lisäaineita, keinotekoisia väriaineita ja sokeria. Ravitsemusterapeutti itse käyttää liivatetta yhdessä yrttiteen kanssa tehden niistä kuutioita.

- Sekoita kolme kuppia keitettyä teetä, ¼ kuppia raakahunajaa ja 3 teelusikallista tavallista liivatejauhetta. Kaada seos jääpalamuotteihin ja anna jäätyä yön ajan, Schoenfeld neuvoo.

Miten paljon liivatetta kerralla?

Schoenfeld kehottaa nauttimaan liivatetta jauheena 1 - 2 teelusikallista päivässä. Sen pitäisi olla ravitsemusterapeutin mukaan tarpeeksi. Jos liivatteen ottaa kapselina, kannattaa noudattaa paketissa olevia ohjeita. Schoenfeldin mukaan voi myös juoda luulientä, jossa on runsaasti liivatetta, tai liivaterikasta lihaa eli lihaa, joka on ollut kiinni luussa.

Lue myös: Superterveelliset ruoka-aineet listattiin - printtaa mukaan kauppaan

Lähde: Prevention

Kilpailut

Uusimmat