Mielenkiintoinen ilmiö liikuntatrendeissä - ihmiset jakautuvat rajusti kahteen leiriin

30.09.2015 14:45 - Reetta Haverinen

Muutamia vuosia sitten liikkujat hurahtivat kahvakuulailuun ja zumbaan. Näiden jälkeen tulivat crossfit ja hot jooga – mitä seuraavaksi?

Muoti-ilmiöt tulevat ja menevät - näin on myös liikuntatrendien kohdalla. Viime vuosina suomalaisia ovat kiehtoneet mahdollisimman tehokkaat treenit, kuten crossfit ja intervallijumpat. Kiireinen elämänrytmi näkyy siten myös kuntoilurutiineissa: aikaa on entistä vähemmän käytettävissä, joten treenin tulee olla lyhyt ja tehokas.

Se, mihin suuntaan liikuntatrendit ovat tällä hetkellä muuttumassa, kertookin paljon siitä, että ihmiset kaipaavat arkeensa lisää omaa aikaa. Osa haluaa hikoilla treenit nopeasti kasaan ja vetää itsestään mehut irti niin, että sydän takoo rinnassa rummun lailla. Tämän jälkeen jääkin reilusti aikaa muille puuhille.

Toiset taas tahtovat rauhoittua ja hiljentyä ohjattujen rentoutumisharjoitusten ja meditaatiohetkien parissa ja huoltaa niin fyysistä kuin psyykkistäkin hyvinvointiaan kuntokeskuksen tiloissa.

Koville tehotreeneille kysyntää

Hakaniemen Lady Linen ryhmäliikunnanohjaaja Lilli Hynynen kertoo, että liikuntatrendeissä on havaittavissa kaksi suuntausta. Osa ihmisistä tahtoo kurittaa kroppaansa fyysisesti rankkojen treenien parissa. Enää pelkkä perusjumppa ei riitä, vaan sydämen syke täytyy saada nousemaan lähelle maksimia.

- Tällaisille tehotreeneille näyttää olevan kysyntää, Hynynen toteaa Voicelle antamassaan haastattelussa.

Hynynen kertoo että myös lyhyiden, noin puolentunnin mittaisten jumppien suosio on kasvanut, sillä ihmiset haluavat yhdistellä lyhyitä jumppia toisiinsa.

Ohjattuja rentoutumishetkiä

Toinen nouseva liikuntatrendi kertoo ihmisten hiljentymisen ja rentoutumisen tarpeesta: rauhallisille, kehoa huoltaville lajeille näkyy nimittäin olevan tarvetta. Monet eivät malta hiljentää tahtiaan edes kotonaan, joten ainut vaihtoehto on istahtaa jumppasalin lattialle joogamaton päälle ja kuunnella ohjaajan rauhoittavia ohjeita.

Monille työtä tekeville perheenäideille esimerkiksi viikoittainen joogatunti saattaa olla arjen ainoa mahdollisuus hiljentyä ja laittaa ajatuksia mielensopukoissa järjestykseen.

Oma hyvinvointi kiinnostaa

Kuntokeskusten monipuolisille tunneille on tarvetta, sillä ihmisten liikuntamieltymykset eroavat paljon toisistaan. Kuntoilumuodolla ei sinänsä ole merkitystä, kunhan vain liikkuu – sekin on tyhjää parempi vaihtoehto. Onneksi monet suomalaiset ovatkin tämän asian hoksanneet.

Hynynen kertoo, että hän on hyvillään siitä, että ihmiset ovat ymmärtäneet kunnon ylläpitämisen merkityksen terveydelle. Nainen sanoo, että nuoremmille liikunta kuuluu lähes luonnollisesti elämään, mutta vanhemmille naisille ei kuntoilu ole niin itsestään selvä asia.

- Niskasta itseään kiinniottaminen on välillä vaikeaa, Hynynen toteaa.

Kuntoilun aloittaminen voi ehkä tuntua vaikealta, mutta se kannattaa. Onneksi kuntokeskusten laajojen lajikirjojen joukosta jokainen löytää taatusti runsain määrin itselleen sopivia tunteja. Lue aiemmasta artikkelistamme lisää, kuinka valitset itsellesi sopivimmat ryhmäliikuntatunnit: Valitse ryhmäliikuntatunti omien tavoitteidesi perusteella - lue asiantuntijan vinkit


Jos olet aloittelija, löydät tästä vinkkejä, kuinka sinun kannattaisi aloittaa elämäntapojesi remontointi.

Kilpailut

Uusimmat